Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.9. Особливості ведення зустрічного бою

Зустрічний бій є різновидом наступального бою, коли дві сторони вирішують поставлені завдання наступом.

Метою зустрічного бою є розгром наступаючого противника в короткі терміни, захоплення ініціативи і створення вигідних умов для подальших дій.

Зустрічний бій може виникнути в різних умовах обстановки: під час маршу; під час розвитку наступу; а також при проведенні контратак в обороні.

Під час маршу механізована (танкова) рота може вести зустрічний бій самостійно, діючи в ГПЗ (БПЗ), або в складі головних сил батальйону.

У ході маршу зустрічний бій виникає внаслідок зближення похідних колон, які рухаються назустріч одна одній і закінчується, як тільки одна зі сторін відмовиться від наступу і перейде до оборони або почне відступати.

В обороні зустрічний бій можливий тільки для підрозділів другого ешелону чи резерву, які висуваються для проведення контратаки.

Зустрічний бій в обороні може виникнути під час знищення десантів противника в тилу військ, які обороняються.

У наступі зустрічний бій може виникнути при зіткненні наступаючих підрозділів з резервами противника, які висуваються для нанесення контратаки чи зайняття вигідного для оборони рубежу.

У всіх випадках у зустрічному бою необов’язково мати перевагу у силах та засобах над противником. Випередивши противника у відкритті вогню, розгортанні та переході в атаку, а також у нанесенні йому раптового і сильного удару в фланг і тил, можна розгромити не лише рівного, а й переважаючого за силою противника.

Зустрічний бій характеризується:

- обмеженим часом на його організацію;

- швидким зближенням сторін і вступом їх у бій з ходу;

- напруженою боротьбою за час, захоплення і підтримання ініціативи;

- різкими і частими змінами обстановки;

- розгортанням дій на широкому фронті та їх швидкоплинністю;

- наявністю відкритих флангів і проміжків, які дають можливість маневрувати нашим військам і противнику.

Зустрічний бій ведеться, як правило, на непідготовленій в інженерному відношенні місцевості.

Випередження противника в розгортанні в бойовий порядок, відкритті вогню і переході в атаку має вирішальне значення.

Зустрічний бій похідної охорони розпочинається боєм ГПЗ.

ГПЗ при зустрічі з розвідкою та підрозділом охорони противника вогнем і рішучими діями з ходу знищує їх і продовжує виконувати поставлене завдання. Зустрівши противника, який переважає за силою, вона займає вигідний рубіж, вогнем усіх засобів уражає його, створює умови для розгортання і вступу в бій колони, яка охороняється ГПЗ, із зайнятого рубежу забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, з переходом їх в атаку наступає у вказаному їй напрямі, як правило, в першому ешелоні батальйону. Артилерійські підрозділи відразу ж займають вогневі позиції, відкривають вогонь по колонах противника, які підходять, подавляють його артилерією, протитанкові засоби і підтримують бій ГПЗ, а також висування, розгортання і бій головних сил батальйону. Підрозділи протитанкових засобів висувають на загрозливий напрям для прикриття розгортання головних сил батальйону.

Управління підрозділами в бою командир здійснює короткими командами, розпорядженнями і сигналами з КСП, який переміщується за бойовими порядками рот першого ешелону на відстані 200–300 м.

При розвитку наступу рота може вступити у зустрічний бій з підрозділами, які підходять і розгортаються для контратаки резервами противника. При цьому рота може знаходитися в бойовому або передбойовому порядку.

У всіх випадках виникнення зустрічного бою для розгрому рівного, а інколи й сильнішого противника в короткі терміни необхідні чіткі, швидкі, стрімкі дії, вміле і сміливе маневрування підрозділами.

Успіху в зустрічному бою досягає той, хто діє сміливо і рішуче, швидко захоплює ініціативу й утримує її в ході бойових дій. Він може бути досягнутий унаслідок постійного ведення розвідки, своєчасного прийняття рішення і доведення бойових завдань до підлеглих. Важливими умовами досягнення успіху в зустрічному бою є упередження противника у відкритті вогню, розгортанні й переході в атаку і завданні йому раптового і сильного удару, як правило, у фланг і тил.

Механізованій (танковій) роті в зустрічному бою призначається:

- найближче завдання;

- вказується напрям продовження наступу.

Зміст найближчого завдання роти, яка діє в ГПЗ, є знищення підрозділів розвідки та охорони, захоплення вигідного рубежу і забезпечення розгортання головних сил батальйону.

Змістом найближчого завдання роти, яка діє у складі головних сил батальйону, є розгром на своєму напрямі основних сил рот першого ешелону противника, знищення або захоплення артилерії та оволодіння рубежем із забезпеченням вигідних умов для ураження резервів, які підходять, і розвитку наступу.

Бойовий порядок роти в зустрічному бою будується в один ешелон. Між взводами і БМП, БТР (танками) інтервал становить до 100 м.

Інколи один взвод у роті може зайняти вигідний рубіж на напрямі атаки більшої частини атакуючого противника, а два взводи – атакувати його з флангу, завершуючи охоплення або обхід.

Висновки з розділу

У розділі розглянуто бойовий порядок, бойові завдання і способи дій загальновійськових підрозділів в обороні, наступі та зустрічному бою. Без цих знань офіцери-артилеристи не в змозі організувати і здійснити ефективне бойове застосування артилерійських підрозділів, їх чітку взаємодію із загальновійськовими підрозділами.

Головнокомандувач Збройних Сил України в наказах і директивах, спираючись на досвід проведення навчань, постійно вимагає від командирів усіх ступенів творчо поєднувати теорію і практику, постійно розвивати тактику ведення сучасного загальновійськового бою за будь-яких умов обстановки.

Виходячи з цього, кожний офіцер-артилерист зобов’язаний: знати основи сучасного бою; організацію, озброєння, бойову техніку і можливості своїх підрозділів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+