Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.4. Диверсифікація як засіб підвищення ефективності товарної політики

Одним з найбільш ефективних способів підвищення ефективності товарної політики є диверсифікація. Вона дозволяє зменшити ризики пов’язані з кон’юнктурними коливаннями, а також інноваційні ризики, ефективно використовувати виробничі потужності і вільні капітали.

Загалом виділяють наступні стратегії диверсифікації.

Стратегія концентричної (горизонтальної) диверсифікації. Підприємство, яке її застосовує, додає до своєї номенклатури нові види продукції, які виробляються з використанням тих же самих технологій і потребують аналогічних маркетингових програм. Та, підприємство, що виготовляє будівельні матеріали, наприклад, дошки, брус, фанеру та інші матеріали може виробляти з них меблі.

Стратегія вертикальної диверсифікації полягає у тому, що існуюча товарна номенклатура доповнюється продукцією попередніх та наступних ступенів. Наприклад, виробництво напоїв доповнюється виготовленням пляшок або створенням мережі власних кафе та барів.

Латеральна (поздовжня) диверсифікація. Підприємство, що її застосовує, працює у нових галузях, які не збігаються з його основною діяльністю, відповідно, немає жодного зв'язку між традиційною і новою продукцією. Однак така диверсифікація є достатньо складною. її здійснюють підприємства зі значним науково-технічним, технологічним і фінансовим потенціалом, які мають гнучке обладнання і технології, висококваліфіковані кадри (особливо управлінські).

Приклад

Так Охтирське АТ "Нафтопроммаш" (Сумська обл.) виробляє лінійно-кабельну продукцію, антенну техніку, технологічне обладнання для видобутку нафти, міні заводи з виробництва цегли методом пресування, міні м'ясокомбінати тощо.

Узагальнено маркетингові стратегії диверсифікації можна відобразити у вигляді наступної матриці (табл. 8.1).

Таблиця 8.1 - Маркетингові стратегії диверсифікації

Ринки

Товари

Товари, що виробляються

Нові товари

Наявні

Стабілізація позицій

Диверсифікація по товарах

Нові

Диверсифікація по ринках

Повна диверсифікація

Як слідує з аналізу матриці у першому наближенні підприємство може застосовувати наступні чотири стратегії:

• дістати максимально можливі переваги з товарів, що виробляються, та ринків, що контролюються;

• розширити географію ринків для майбутніх дій;

• збагатити асортимент товарів;

• здійснити повну диверсифікацію — нові товари на нових ринках.

В усіх випадках диверсифікація має на меті досягнення максимального прибутку від наявних товарів та ринків, розширення збуту, збагачення асортименту товарів, що виробляються, зменшення ризику.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+