Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2. Касові операції

Касові операції підприємства пов'язані з прийняттям і видачею готівки. Порядок ведення цих операцій регламентується НБУ. Видача готівки з поточного рахунку підприємства здійснюється через чек. Розрахунок готівкою всіма підприємствами може здійснюватися за допомогою таких документів: доходний і видатковий касові ордера, податкова накладна, касовий або товарний чек, квитанції, угоди куплі-продажу, акти про закупку товарів та інші документи, що свідкують про певну діяльність, що вимагає оплати.

У зв'язку з цим важливим є поняття ліміту залишку грошових коштів в касі. Як правило, цей ліміт встановлюється підприємствам комерційними банками, в яких вони обслуговуються, з урахуванням режиму і специфіки роботи, відстані від банку, обсягу касових оборотів, встановлених термінів і порядку передачі готівки в банк. КСП і сільські спілки самостійно визначають цей ліміт, в рамках нього вільно здійснюють розрахунки готівкою крім виплат заробітної плати. Ліміт взагалі не встановлюється фермерським і індивідуальним господарствам, що займаються виключно виробництвом, переробкою і реалізацією сільськогосподарської продукції.

         Будь-яке надходження і використання готівки має реєструватися в касовій книгі. Кожен день касир визначає залишок в касі на наступне число і передає в бухгалтерію звіт. Контроль за правильністю ведення касової книги належить головному бухгалтеру. Не рідше разу в квартал таку перевірку має здійснювати керівник підприємства. Перевірки можуть здійснюватися також уповноваженими на це державними органами.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+