Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.12. Столітня війна

Війна між Англією і Францією, що тривала (з перервами) понад сто років (1337—1453), дістала назву Столітньої.

Причиною Столітньої війни було зіткнення інтересів Франції та Англії в Європі. Англія намагалася повернути землі, втрачені на Європейському континенті (початок XIII ст.) за Іоанна Безземельного, Франція — відвою­вати загарбані Англією землі в Аквітанії (Гасконь). Крім того, обидві дер­жави хотіли захопити Фландрію. Приводом до війни були зазіхання анг­лійського короля Едуарда III на французький престол, оскільки 1328 р. помер останній представник династії Капетінгів.

На початку війни англійці здобули ряд перемог над французами на морі (під Слейсом 1340 р.) і на суходолі (під Кресі 1346 р., Пуатьє — 1356р.), заволоділи Кале і всією Аквітанією. Поразка французької армії призвела до економічного розорення та загострення класових суперечностей у Франції (Паризьке повстання 1357—1358 рр., Жакерія 1358 р.). Наляка­ний розмахом повстань, французький уряд 1360 р. уклав договір з англій­цями, за яким до Англії відійшли північно-західна частина Франції та Кале.

Франція використала мирний перепочинок для упорядкування своїх фінансів та реорганізації армії.

1369 р. Франція відновила війну з Англією. Французька армія визволила більшу частину захопленої англійцями території, крім п'яти приморських міст (Бордо, Байонна, Кале, Шербур і Брест). 1396 р. було домовлено про перемир'я на 28 років. Проте англійський король Генріх V, скориставшись з тяжкого внутрішнього становища Франції — феодальних чвар і вибуху народних повстань, знову розпочав бойові дії проти неї 1415 р. Незабаром англійські війська розгромили французів під Азенкуром (1415р.) і до 1419 р. з допомогою герцога Бургундії захопили всю Північну Францію. 1418 р. герцог Бургундський здобув Париж, примусивши французького короля Карла VI укласти договір з Англією і визнати англійського короля своїм наступником.

На боротьбу з загарбниками піднявся французький народ. Ця визволь­на війна, яку з 1429 р. очолила Жанна д'Арк, зумовила перемогу Франції у війні з Англією. Впродовж 1429—1453 рр. майже всю територію Франції було визволено.

1453 р. Столітня війна закінчилася капітуляцією англійської армії в Бордо. Франція зберегла самостійність, Англія втратила всі свої володіння на континенті, крім м. Кале (залишалося за Англією до 1558 р.). Столітня війна завдала страшних спустошень Франції, але сприяла її територіальному об'єднанню.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+