Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.20. Поняття Веб юзабіліті (WEB — usability): Що таке юзабіліті інженірінг (usability engineering)?

Юзабіліті інженірінг — це прикладна дисципліна, яка Досліджує і допомагає врахувати при розробці продукту — наприклад, веб-сайта або програми — так званий людсь­кий фактор, тобто психологічні, соціальні, фізіологічні та Інші особливості користувачів продукту. Ціль юзабіліті — зробити продукт максимально доступним, зручним, ком­фортним, корисним та ефективним, тобто максимально підвищити споживчі властивості продукту, його якість і конкурентоздатність.

Оскільки фахівець з веб-юзабіліті (далі будемо його нази­вати просто юзабіліст, або юзабіліті-інженер, або ю-інженер) має враховувати людський фактор, то освіта у нього має бу­ти, безсумнівно, гуманітарна — зі сфери прикладних наук про людину. Ідеальний варіант — це має бути фахівець з інженерної психології або ергономікі. Прикладні антрополо­ги, етнографи і соціологи також можуть виконувати окремі роботи, пов'язані з юзабіліті-дослідженнями.

З іншого боку, оскільки дана спеціальність все-таки інже­нерна, юзабіліст повинен добре розбиратися в сучасних тех­нологіях виробництва програмного забезпечення, розуміти основи створюваної інформаційної архітектури, бути на «ти» з комп'ютером і вміти розмовляти з розробниками на їх мові.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+