Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.6. Множинна регресія і кореляція

Як відомо, більшість соціально-економічних показників формується  під впливом не одного, а багатьох факторів. Метод побудови моделі такого зв'язку має назву багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу. В цьому випадку результативна ознака (Y ) пов'язується з допомогою рівняння множинної регресії з двома або більше факторними ознаками (Х1, Х2, Х3, . . . , Хm).

Найважливішими умовами побудови багатофакторної моделі зв'язку є достатня кількість одиниць у сукупності ( як мінімум у 8 разів більше, ніж число факторів) та відсутність мультиколінеарності факторів (близького до функціонального зв'язку між ними). В тому випадку, якщо два факторних показники мультиколінеарні, один з них повинен бути виключений з моделі.

На практиці використовуються два види рівнянь множинної регресії:

лінійне (адитивне):

                                                                 (16)

 

- нелінійне (мультиплікативне): 

                                                 

,                                    (17)

 

де а0, а1, а2, ... , аm – параметри рівняння множинної регресії;

     Х1, Х2,Х3,. . ., Хm  - факторні ознаки.

 

Оцінка параметрів рівняння множинної регресії здійснюється методом найменших квадратів. Параметри а1, а2 , . . . , аm  називаються коефіцієнтами регресії та показують, на скільки одиниць змінюється у при збільшенні х на одиницю, при умові, що інші фактори є сталими. Наприклад, рівняння залежності ціни (Y) від рівня продуктивності праці (X1) та якості сировини (X2):

Ух = 10,2+12,6х1+0,7 х2 .

Для вимірювання тісноти взаємозв'язку між двома ознаками, що включені у модель, визначають парні коефіцієнти кореляції (ryx1, ryx2, rx1x2). Тісноту зв'язку між результативною ознакою (Y) та факторною (при спільному впливі всіх факторів) характеризують часткові коефіцієнти кореляції (Ryx1, Ryx2).

Тісноту взаємозв'язку між результативною ознакою та сукупністю всіх факторних ознак визначають на основі коефіцієнта множинної кореляції R. Величина D = R2 називається коефіцієнтом детермінації, що показує, на скільки процентів варіація Y обумовлюється варіацією всіх факторних ознак, включених у модель.

Приклад:

Матриця коефіцієнтів кореляції (парних):

 

 

у

х1

х2

у

х

0,814

0,618

х1

0,814

х

0,210

х2

0,618

0,210

х

 

            Часткові коефіцієнти кореляції:

Ryx1 = 0,714; Ryx2 = 0,580.

Коефіцієнти множинної кореляції та коефіцієнт детермінації:

R = 0,788; Д = R2 = 0,612 або 62,1%.

 

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+