Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

9. 9. Управління адресним простором в Інтернеті

Структура Інтернет є ієрархією адрес. Кожний комп'ютер, підключений до мережі, одержує свій номер, який і є його адресою. Ці адреси аналогічні телефонним но­мерам. Інформаційні пакети доставляються до свого місця призначення з їх допомогою. Ці адреси мають псевдоніми, зрозумілі людині. Наприклад, людині більш зрозуміла адреса якої-небудь компанії у вигляді: www-ім'я ком­панії.країна, ніж якби він виглядав так: 130.179.16.50. Ад­реси і визначальні імена привласнюються незалежними людьми. До 1998 р. відповідальність за розподіл адрес в Інтернеті ніс департамент торгівлі СІЛА. З недавнього часу почався перехід до управління адресним простором за допо­могою нової міжнародної організації — ICANN, що діє під юрисдикцією СІЛА. Крім того, сьогодні в різних країнах існують організації, що працюють на користь свого регіону.

Як було вже зауважено, вищі адреси називаються доменами, кожний з яких має своє ім'я. Таким чином, доменні імена — це імена комп'ютерів, безпосередньо підключених до Інтернету.

Як відомо, загальний вигляд доменного імені має просту форму — http://www.i'мя.розширення. Ім'я — ця проста у вживанні назва компанії або організації. Розширення — це імена кореневих доменів (найвищих імен в ієрархії). Коре­неві домени можуть бути представлені двома видами імен: за класифікацією видів діяльності і за географічним принци­пом. Все це — називається системою доменних імен (domain namesystem — DNS). Кожному імені відповідає серія чисел, яка називається «номер в протоколі Інтернет» (Internet Protocol numbers), що зберігається на комп'ютерах, через які йдуть повідомлення в Інтернет, і означає, що кожне доменне ім'я має бути офіційно зареєстровано.

Реєстрація доменних імен проводиться різними ком­паніями, які так і називаються — реєстратори (registrars). Ці компанії конкурують між собою. ICANN відповідає за всі процеси управління адресним простором Інтернет і делегує повноваження з управління їм компаніям — реєстраторам у всьому світі.

Щоб розібратися в нюансах авторського права, можна відвідати такі сайти.

http: //Icweb. loc. go v/copyright/rb .html

http://www.aipla.org/

http: //www.benedict. com/

http://v/ww. law. Cornell. edu/topics/copyright. html

http://www.wipo.org/ — ВОІС

http://www.unesco.org/ — ЮНЕСКО

http://www2.echo.lu/legal/en/iap/decision/ — план, що розроб­ляється ЄС для боротьби з піратством в інформаційних середовищах.

http://www.nopiracy.com/ — антипіратський сайт, де до­ступна інформація про негативні наслідки комп'ютерного піратства в міжнародній практиці.

http://www.kv.minsk.by/ — сайт газети «Комп'ютерні вісті», рубрика «Комп'ютер і право» №21, 1999 p., матеріал «Хто автор, а хто ні в павутині Інтернет?».

http://www.cyberpolice.ru/ — управління з економічних злочинів УВС м. Москви.

http://www.aist.com.ua/~qwer/ — асоціація захисту інформації.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+