Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2. 8.5. Інфразвук

Інфразвук — це коливання в повітрі, в рідкому або твердом середовищах з частотою менше 16 Гц.

Інфразвук людина не чує, однак відчуває; він справляє руйнівн дію на організм людини. Високий рівень інфразвуку виклика порушення функції вестибулярного апарату, зумовлюючі запаморочення, біль голови. Знижується увага, працездатність Виникає почуття страху, загальна немічність. Існує думка, що інфразву сильно впливає на психіку людей.

Всі механізми, котрі працюють при частотах обертання менше 20 об/с, випромінюють інфразвук. При русі автомобіля з швидкістю понад 100 км/год він є джерелом інфразвуку, котриї утворюється за рахунок зриву повітряного потоку з його поверхні В машинобудівній галузі інфразвук виникає при робот вентиляторів, компресорів, двигунів внутрішнього згорання дизельних двигунів.

Згідно з діючими нормативними документами рівні звуковоп тиску в октавних смугах з середньогеометричними частотами 2, 4 8, 16, Гц повинен бути не більше 105 дБ, а для смуг з частотой 32 Гц — не більше 102 дБ. Завдяки великій довжині інфразву| поширюється в атмосфері на великі відстані. Практично неможлив' зупинити інфразвук за допомогою будівельних конструкцій на шлях його поширення. Неефективні також засоби індивідуальног захисту. Дієвим засобом захисту є зниження рівня інфразвук в джерелі його випромінювання. Серед таких заходів можна виділит наступні:

—  збільшення частот обертання валів до 20 і більше обертів й секунду;                                                                                       

—  підвищення жорсткості коливних конструкцій великих розміри

—  усунення низькочастотних вібрацій;

—   внесення конструктивних змін в будову джерел, що дозволі перейти з області інфразвукових коливань в область звукових; в цьо» випадку їх зниження може бути досягнуте застосуванням звукоізоляї
та звукопоглинання.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+