Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.2.7. КОЗЛЯТНИК СХІДНИЙ, АБО ГАЛЕГА СХІДНА

Галега східна (Galega oritntalis L., від грец. «гала» — молоко, «агенін» — діяти) — багаторічна рослина. В чистих посівах росте до 14 років, у травостоях із злаковими 7 — 8 років. У дикому вигляді зустрічається на Кавказі, інколи на полях Криму. Її можна висівати повсюди в Степу, Лісостепу, на Поліссі, в Нечорноземній зоні на си­лос, сіно, сінаж і зелений корм з бобовими і злаковими.

Висота рослин 80 — 100 см і більше. Листя непарнопірчасте, з 5 — 6 великими листковими пластинками на вкорочених черешках. Об-листненість висока (60 — 70 %), листя при підсиханні не обпадає. Квітки білі або фіолетові в рідких китицях. Боби шилоподібні, заго­стрені, лінійні. Насіння за формою і кольором нагадує люцернове, але більше за розміром (2,5-3 мм). Маса 1000 насінин 6,5-9 г. Урожайність насіння 6 — 8 ц/га. Чашечки квіток, квітконіжки вкриті залозистими волосками.

Козлятник —добрий медонос. Укісна стиглість його настає рано — наприкінці травня — на початку червня, в південних районах ще раніше. У чистому вигляді худоба поїдає його задовільно, в суміші із злаковими — добре. Має могутню розгалужену кореневу систему, яка проникає в ґрунт на глибину 3 — 4 м. На коріннях багато бульбочок.

Технологія вирощування. Козлятник вирощують поза сівозміною в зв'язку з тривалим періодом використання. Сіють без покривної культури або під кукурудзу на зелений корм. Норма висіву звичай­ним рядковим способом на корм 25 — 30 кг/га, широкорядним 10 — 12 кг/га.

Насіння інокулюють штамами бульбочкових бактерій або змішу­ють з ґрунтом, взятим з ділянки, де козлятник вирощують тривалий час. Після сівби ділянку коткують. При появі рядків на широкоряд­ному посіві розпушують міжряддя. Якщо широкорядний посів на корм (з метою економії насіння) проведено під покрив, міжрядний обробіток проводять, починаючи з початку відростання. На широко­рядних посівах рядки змикаються уже на перший—другий рік кори­стування.

З другого року козлятник успішно протистоїть бур'янам, утворю­ючи щільний травостій. Якщо в травостої є частина пирію повзучо­го, то він не погіршить якостей корму. Крім чистих посівів козлят­ник можна вирощувати в суміші із стоколосом безостим, вівсяницею тростинною, райграсом високим. Їх висівають у суміші 16 — 18 кг козлятнику і 6 — 8 кг/га злакових трав.

Підживлюють посіви восени (Р45-60К45-60) і навесні перед борону­ванням (N60Р60К60). Скошують масу на корм у фазі бутонізації, на початку цвітіння.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+