Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.5.1. ВИКА ЯРА

Вика яра (Vicia sativa L.) — найпоширеніша однорічна бобова трава. Вирощують її в лісостепових і поліських районах України, Білорусі і країнах Балтії.

За кормовою цінністю вика не поступається багаторічним бобо­вим травам: 100 кг повітряносухої маси її відповідає 46 корм. од. і містять 123 г перетравного протеїну на кожному кормову одиницю.

Вика яра — цінна парозаймаюча культура. Урожайність озимої пшениці і жита після вико-вівсяної суміші, зібраної на зелений корм або сіно, мало поступається їх урожайності по чистому пару. Наприклад, на Жовтневій сортодільниці Бєлгородської області вро­жайність озимої пшениці по чистому пару в середньому за два роки становила 36,5, а по зайнятому вико-вівсяною сумішшю 34,4 ц/га.

За високого рівня агротехніки врожайність зеленої маси вико-вівсяної суміші становила 200 - 300, а сіна 40 - 60 ц/га. У дослідах Одеського сільськогосподарського інституту врожайність зеленої маси вики сорту Білоцерківська 623 дорівнювала 350, а насіння 18 ц/га.

Морфобіологічні особливості. Вика має добре розвинену кореневу систему. Стебло її тонке, полегле, 100 — 120 см заввишки і більше. Листки парноперисті, закінчуються вусиками. Квітки червоно-фіолетові або червоні, сидять в пазухах листків. Плід— багатонасін­ний біб, який легко розтріскується при достиганні насіння. Насіння темне, буває сіро-зелене або біле. Маса 1000 насінин 50 - 75 г. Збері­гає схожість протягом 6-8 років (рис. 87).

Вика яра — холодостійка, вологолюбна рослина. Насіння її по­чинає проростати при температурі 2 — 3 °С, а сходи витримують за­морозки до мінус 5 - 6 °С і нижче. При проростанні сім'ядолі насін­ня не виходять на поверхню ґрунту, тому його можна загортати на глибину 5 — 6 см. Вика добре росте на нейтраль­них і слабкокислих ґрун­тах. До вмісту вологи в ґрунті, особливо в період цвітіння і утворення пло­дів, вибаглива. Період вегетації триває 75 - 90 днів.

У виробництві поши­рені сорти вики ярої Льговська 31-292, Льгов-ська 60, Камалінська 611, Білоцерківська 27, Біло­церківська 222, Білоцер­ківська 33, Білоцерківська 623.

Технологія вирощу­вання. Посіви вики ярої на сіно й зелений корм розміщують у паровому, а на зерно — в ярому полі. Кращими попередниками для неї є кукурудза, картопля   й   цукрові   буряки.

В паровому полі під вику вносять перегній, який забезпечує високі врожаї вики й озимих. На Носівській дослідній станції при внесенні 20 т/га перегною врожайність зеленої маси вики підвищилась на 60 ц/га. Обробіток ґрунту під вику такий самий, як і під інші ярі культури.

При вирощуванні вики на насіння й сіно сівбу проводять одночасно з ранніми ярими культурами. На зелений корм її висівають в кілька строків: у ранні — в суміші з вівсом, в пізні — із суданкою та ін. Спосіб сівби звичайний рядковий. Норма висіву вики для вирощування в суміші з вівсом на сіно й зелений корм залежно від району вирощу­вання становить 100 — 120 кг/га (вівса 50 — 75 кг/га). На насіння ви­ку вирощують у чистих посівах, висіваючи по 120 — 160 кг/га зерна. Загортають насіння на глибину 4 — 5, а в посушливу погоду 6 — 7 см. Посіви коткують важкими котками з одночасним боронуванням по­сівними боронами.

Збирати урожай на сіно й зелений корм починають у період пов­ного цвітіння, а на сінаж і силос — у фазі сизих бобів. Зберігають насіння при вологості не більше 15 %.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+