Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4.12. Війна за незалежність у Північній Америці (1775-1783)

У 1607 р. на Атлантичному узбережжі Північної Америки англійці створили свою першу колонію — Віргінію. Наприкінці XVIII ст. на тери­торії нинішніх США існували 13 англійських колоній. Ними управляли губернатори, які призначалися англійським королем. Британський уряд мало опікувався потребами колоністів в Америці. Британська корона вба­чала в заокеанських колоніях передусім джерело поповнення скарбниці за рахунок високих податків та усіляких поборів.

Політика англійського уряду, свавілля губернаторів і королівських чи­новників, насильне розміщення в американських колоніях військ — усе це викликало невдоволення колоністів.

Король Георг III заборонив колоністам захоплювати землі на захід від Аппалацьких гір, а англійський парламент запровадив новий податок на торговельні угоди: всі документи, газети, об'яви тощо.

1770 р. обурення колоністів проявилося у так званому "бостонському чаюванні" (жителі Бостона викинули в море партію чаю, оподатковану

парламентом). Спроби англійського уряду силою придушити громадське невдоволення в колоніях призвели до того, що 1775 р. розпочалося по­встання.

Біля Бостона відбулася перша битва між урядовими військами і заго­ном колоністів. Королівські війська зазнали втрат і відступили.

Так розпочалася війна за незалежність американського народу. Одна за одною колонії почали проголошувати про відокремлення від Англії.

1775 р. у Філадельфії розпочав роботу Континентальний конгрес пред­ставників усіх колоній, що повстали проти Англії. Він прийняв рішення розірвати відносини з Англією і створити американську армію, в яку уві­йшли раніше створені партизанські загони. Головнокомандувачем армією було призначено багатого віргінського плантатора Джорджа Вашингтона, який брав участь у війні проти французів та індіанців і набув репутації здібного воєначальника.

4 липня 1776 р. Конгрес ухвалив Декларацію незалежності — заяву про відокремлення від Англії та цілковиту самостійність колишніх колоній, що об'єдналися в Сполучені Штати Америки. День 4 липня і нині є націо­нальним святом американського народу.

Автором Декларації був Томас Джефферсон — віргінський плантатор і адвокат, буржуазний демократ, один із найвидатніших діячів американ­ської революції.

У Декларації проголошувалися загальна рівність і найвищий принцип верховенства народу або народовладдя. Однак Декларація не скасовувала рабства, не припиняла винищення корінного населення Америки — індіанців.

Війна американців з британськими військами велася з перемінним успіхом. Після перших перемог армія Вашингтона тривалий час зазнавала невдач. Англійські війська захопили Філадельфію. Під час війни біле насе­лення колоній розділилося на прихильників і противників незалежності. Воєнні дії проти Англії відбувалися в умовах внутрішнього протистояння в США.

В Англії не було своєї великої армії. Король найняв у німецьких князів солдатів для війни в Америці. Російська цариця Катерина II відмовилась надати війська англійському королю.

Сполучені Штати вміло використали суперечності між Англією і кон­тинентальними європейськими державами і залучили на свій бік Францію та Іспанію, які розпочали війну проти Англії. В Америку були надіслані французькі війська, зброя, військові кораблі.

Після тривалої боротьби американці взяли гору над англійцями. Голов­ні сили англійців були оточені військами Вашингтона і капітулювали 1781 р.

1783 р. у Версалі було підписано мир. Англія визнала незалежність США і розширення їхніх територій на захід до річки Міссісіпі. У ре­зультаті революційної війни в США було ліквідоване колоніальне па­нування Англії і встановлено республіку.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+