Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

СПИСОК ВЖИТИХ ТЕРМІНІВ

Туризм – тимчасовий виїзд людини з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних або професійно-ділових цілях без заняття оплачуваної діяльності.

Турист (мандрівник) – особа, що здійснює подорож по Україні або в іншу країну з різноманітною, не забороненою законом країни перебування, метою строком від 24 годин до 6 місяців без здійснення якої-небудь оплачуваної діяльності і з зобов’язанням залишити країну або місце перебування в указаний строк.

Туристська діяльність – діяльність  з надання різноманітних туристських послуг.

Екскурсійна діяльність – діяльність по організаціях подорожі, яка не перевищує 24 годин, в супроводі спеціаліста-екскурсовода по попередньо складеному маршруту з метою ознайомлення з пам’ятниками історії, природи, культури, музеями і з визначними місцями.

Туристські ресурси – сукупність природнокліматичних, оздоровчих, історико-культурних, пізнавальних і соціально-побутових ресурсів відповідної території, що задовольняють різноманітні потреби туристів.

Суб’єкти туристської діяльності – підприємства, заклади, організації незалежно від форми власності, фізичні особи, що зареєстровані в установленому порядку, і мають ліцензію на здійснення діяльності, пов’язаної з наданням туристських послуг.

Туристська індустрія – сукупність різних суб’єктів туристської діяльності (готелі, туристичні комплекси, кемпінги, мотелі, пансіонати, підприємства харчування, транспорту, заклади культури та спорту), що забезпечують приймання, обслуговування і перевезення туристів.

Туристські послуги – послуги суб’єктів туристської діяльності з розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту і розваг, направлені на задоволення потреб туристів.

Туристський продукт – комплекс туристських послуг, необхідних для задоволення потреб туриста під час подорожі.

Туристський ваучер (путівка) – документ, що підтверджує статус особи або групи осіб як туристів, оплату послуг або її гарантію і є основою для одержання туристом чи групою туристів туристичних послуг.

Туроператор – суб’єкт туристської діяльності, що здійснює міри по формуванню, просуванню на ринку і реалізації свого туристського продукту.

Турагент – суб’єкт туристської діяльності, що здійснює міри по просуванню і реалізації безпосередньо туристам туристського продукту, сформованого туроператором, а також супутніх (додаткових) послуг, необхідних для реалізації туристського продукту туроператора.

Тур – туристська подорож (поїздка) по певному маршруту в конкретні строки, забезпечена комплексом туристських послуг (бронювання, розміщення, харчування, транспорт, рекреація і екскурсії).

Туристська траса – попередньо намічений суб’єктом туристської діяльності і відповідно оснащений маршрут туристського походу.

Похід – туристська послуга, що забезпечує задоволення оздоровчих і пізнавальних потреб туристів при активних способах пересування по туристських маршрутах.

Туристський маршрут – попередньо намічений суб’єктом туристської діяльності шлях туристської подорожі (екскурсії, походу), що характеризується певним порядком пересування туристів через географічні пункти.

Екскурсія – туристська послуга, тривалістю до 42 годин, в супроводі гіда-екскурсовода, по раніше затвердженому маршруту, для забезпечення задоволення духовних, естетичних, інформаційних потреб туристів.

Керівник туристської групи – особа, яка є представником суб’єкта туристської діяльності і виступає від його імені. Супроводжує туристів, забезпечує виконання умов договору про надання туристських послуг, володіє професійними знаннями про країну (місцевість) перебування і , як правило, мовою країни перебування або загальнозрозумілою мовою.

Керівник організації групи дітей (вихователь) – особа, яка має стаж педагогічної або виховної роботи з дітьми.

Гід (екскурсовод) – особа, яка володіє професіональною інформацією про країну (місцевість) перебування, визначні місця, об’єкти показу, а також мовою тієї країни або мовою іноземних туристів, яких приймають, або загальнозрозумілою для них мовою, представляє екскурсійно-інформаційні, організаційні послуги і кваліфіковану допомогу учасникам туру в межах договору про надання туристських послуг (гід-індивідуал здійснює свої функції лише на основі ліцензії).

“Портфель екскурсовода” – комплекс інформаційних матеріалів (фотографій, копій документів, географічних карт, схеми і репродукції картин), які використовуються екскурсоводом в ході екскурсії.

Контрольний текст екскурсії – технологічний документ, розроблений і затверджений керівником суб’єкта туристської діяльності, що включає науковий, актуалізований зміст інформації, що надається екскурсантам.

Технологічна карта екскурсії – технологічний документ, складений і затверджений керівником суб’єкту туристської діяльності, що визначає логічну послідовність перегляду історико-культурних об’єктів на туристському маршруті.

Програма обслуговування туристів – перелік історико-культурних об’єктів, визначних місць, а також перелік туристських послуг, що надаються туристам в певній послідовності, часі, місці і умов обслуговування.

Сервіс характеристика засобів розміщення – стандартизований перелік послуг і (або) матеріально-технічні засоби для їх надання.

Суб’єкт колективного засобу розміщення – юридична особа, яка на законних підставах займається на території України наданням готельних, санаторно-курортних і інших послуг, пов’язаних з організацією приймання, розміщення і обслуговування громадян - споживачі, туристських і пов’язаних з ними послуг. яка володіє і (або) користується на законних підставах майновим комплексом (комплексами) , необхідним і достатнім для надання даних послуг.

Ліцензія на здійснення діяльності, пов’язаної з наданням туристських послуг -  спеціальний дозвіл, що підтверджує право його власника на здійснення відповідного виду або комплексу видів діяльності, визначеною законодавством України.

Сертифікат відповідності – документ, що підтверджує якість туристських послуг і їх відповідність конкретному стандарту або іншому нормативному документу.

Референс – підтвердження МЗС України, яке видається суб’єкту туристичної діяльності України про  те, що його зарубіжні партнери (по договору) мають візову підтримку консульських закладів України за кордоном при їх зверненні для оформлення туристичних віз іноземцям для подорожі в Україну.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+