Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.5.6. Отримання апітоксину

Апітоксин (бджолина отрута) — це специфічний продукт бджіл, який репродукується залозами жалоносного^ апарата і призначений для захисту гнізда та боротьби з хижаками. Його отримують після за­міни бджіл, які перезимували, на цьогорічних, яких подразнюють електричним струмом.

Для цього відбирають сім’ї, що щільно обсідають не менш як 5 — 6 стільників. Роботу проводять до льоту бджіл вранці або пізно ввечері в прохолодну чи у дощову погоду. За підвищеної вологості повітря отруту краще не відбирати, тому що через підвищення елект­ропровідності тіла бджіл різко збільшується їх загибель.

У намічених сім’ях знімають з вуликів дахи, стелини й утеплення (в багатокорпусних вуликах і піддашники), встановлюють отру- тозбирачі над гніздами або між кормовими рамками, залежно від йо­го типу (надрамковий чи рамковий), під’єднують до них стимулятори і вмикають обладнання. Сеанс відбору отрути має тривати не більше від однієї години. Після проведення сеансу отрутозбирачі вимикають, забирають їх з гнізд. Вулики прикривають стелинами або піддашни- ками, а утеплення кладуть тоді, коли бджоли заспокояться.

Отрутозбирачі відносять у кімнату, виймають з них стекла і, до­тримуючи чистоти й стерильності, зчищають отруту в спеціальних боксах або під витяжними шафами, зсипають її в банки з тоновано­го скла і щільно закупорюють. Тимчасово апітоксин зберігають у сухому темному місці, оскільки дія ультрафіолетового проміння спричинює втрату антигенних компонентів та знижує його актив­ність. Для тривалого зберігання отруту обробляють спеціальним способом, який передбачає вилучення домішок і леофільне висушу­вання.

Від бджолиної сім’ї за один сеанс відбирання отрути можна отримати 0,01 — 1 г, в середньому 200 — 400 мг, а за сезон 3 — 5 г і більше апітоксину, який використовують для лікування людей.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+