Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.1. Значення галузі та біологічні особливості кролів

Кролівництво — одна із перспективних галузей м’ясного тварин­ництва. М’ясо кролів має велике значення як дієтичний продукт харчування людей. Воно соковите, ніжне, має низьку калорійність за значного вмісту повноцінного білка, належить до білого м’яса і рекомендується як дієтичний продукт дітям, людям похилого віку, а також у разі захворювань шлунка, печінки, серцево-судинної систе­ми. За вмістом білка м’ясо кролів поступається лише індичатині. Із м’яса кроля в організмі людини засвоюється до 90 % білка, тоді як із яловичини лише 62 %. Порівняно із курячим м’ясом кролятина міс­тить у 2,7 раза менше холестерину. Кролячий жир легкоплавкий і за якістю переважає яловичий, баранячий і свинячий. У зв’язку з цим м’ясо кролів на європейських ринках цінується значно дорожче, ніж м’ясо курчат-бройлерів.

Кролівництво є важливим резервом у постачанні легкої промис­ловості хутровою сировиною. Із пуху виробляють кращі сорти фетру, різні трикотажні вироби і головні убори, а зі шкіри — різні галанте­рейні вироби і легке взуття. Крім того, кролів використовують у ме­дицині і ветеринарії як лабораторних тварин для проведення дослі­джень з випробовування фармакологічних препаратів та виготов­лення вакцин.

До найважливіших біологічних особливостей домашніх кролів відносять високу плодючість, короткий період крільності, поєднання вагітності з лактацією, скороспілість, відсутність сезонності у роз­множенні, копрофагію. На відміну від інших сільськогосподарських тварин кролі у 4 — 5-місячному віці досягають статевої зрілості і здатні до спаровування й отримання від них потомства.

Тривалість вагітності у кролиць становить у середньому 30 днів (28 — 32). Кролиці народжують 6 — 12 кроленят і на першу-другу до­бу після окролу приходять в охоту і запліднюються. Цю особливість кролівники використовують у господарських умовах для проведення ущільнених окролів, що дає можливість за добрих умов годівлі й утримання мати від кролиці впродовж року до 10 окролів і вирости­ти 60 — 70 кроленят.

За скороспілістю кролі переважають інших сільськогосподарсь­ких тварин. Кроленята народжуються живою масою 40 — 80 г і на 6-ту добу після народження вони подвоюють її, на кінець третього тижня — збільшують у 5 — 6 разів. У 3,5 — 5-місячному віці кроленя­та за інтенсивного рівня годівлі досягають живої маси 2,5 — 3,5 кг за витрати кормів на 1 кг приросту живої маси 3 — 4 к. од.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+