Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Кліщі

Маленькі (0,3-0,8мм) павукоподібні з колючо-сисними ротовими органами. Серед рослиноїдних видів є вільноживучі (мешканці поверхні листків, стебел та інші) та внутрішньо тканинні (мешканці тканин та кори пагонів). Перші мають чотири пари ніг, другі - дві.

Кліщі в своєму розвитку проходять стадії яйця, личинки, німфи і дорослої особини. За вегетаційний період розвиваються від 3-4 до 12 поколінь. Строки розвитку поколінь перекриваються, тому одночасно можуть зустрічатися всі стадії.

При невеликій чисельності вільноживучі (тетраніхові) кліщі та їх личинки живуть на нижній стороні листків вздовж жилок. Під час масового розмноження вони розселяються по всій поверхні листків з обох сторін. Від уколів і висмоктування клітинного соку руйнується хлорофіл, листки поступово жовтіють, потім буріють, скручуються вздовж центральної жилки і опадають. Пошкодження дерев кліщами починається з внутрішньої частини крони і поступово розповсюджуються на зовнішню. Від сильного пошкодження листків дерева послаблюються, частина плодів осипається, а решта дрібнішає.

Бурий плодовий кліщ - Bryobia redicorzevi Pek. Пошкоджує всі плодові і більшість декоративних порід. Серед плодових найбільше пошкоджуються яблуня, слива, алича.

Самка широкоовальна, довжиною 0,6мм, тіло зверху плескате, зеленувато-червонувато-буре. Яйця круглі, червоні, діаметром 0,15мм. Личинка оранжево-червона, з трьома парами ніг. Розмноження партеногенетичне.

За вегетаційний період розвивається 5-6 поколінь.

Зимують яйця на плодових гілочках, в тріщинах кори. Відродження личинок розпочинається у фазу зеленого конуса яблуні (І-ІІ декада квітня). Розвиваються личинки 9-16 днів. Самки першого покоління з’являються в кінці цвітіння яблуні. Вони живуть близько місяця і відкладають в середньому 50 яєць в основному з нижнього боку листків вздовж жилок. Самки 4-5 поколінь частину яєць відкладають в місцях зимівлі, а шостого покоління - всі яйця відкладають на плодові гілочки, рідше в тріщинах кори.

Бурий плодовий кліщ, на відміну від глодового і звичайного павутинного, не оплітає місць свого проживання павутиною.

Червоний плодовий кліщ - Panonychus ulmi Koch. - пошкоджує всі плодові культури, найбільше яблуню, а також багато інших листяних деревних порід.

Самка довжиною 0,4-0,5мм, від світло- до вишнево-червоного кольору. Самець 0,3мм, продовгуватий, оранжево-червоний. Яйце сферичне 0,04мм, оранжево-червоне з довгим стебельцем в центрі. Личинки, з трьома парами ніг, 0,17мм, лимонно-бурі. Німфи мають чотири пари ніг, червоно-коричневі

0,2-0,4мм.

За вегетаційний період розвивається 5-6 поколінь. Зимують яйця переважно на 2-3 річних гілках, в розвилках, в черешкових слідах, тріщинах кори. Личинки починають відроджуватися у фазу червоного бутону яблуні. Розвиток першого покоління закінчується в кінці цвітіння яблуні (середина травня). Плодючість 60-90 яєць. Відкладаються яйця літніх поколінь на нижню сторону листків вздовж жилок. Личинки, німфи і дорослі кліщі живляться, висмоктуючи сік із нижньої сторони листків, а при високій чисельності - і з верхньої.

Глодовий кліщ - Tetranychus viennensis Zacher. - пошкоджує переважно яблуню, рідше грушу, черешню.

Самка червона 0,3-0,55мм, яйцеподібної форми, самець 0,4мм, видовжений, в задній частині звужений. Яйце сферичне, прозоре, часто підвішене на павутині. Личинки 0,18-0,24мм, овальної форми, прозоро- зеленуваті, ніг три пари. Німфи мають чотири пари ніг.

Розвивається 7-9 поколінь. Зимують самки в тріщинах кори гілок і штамбів, рослинних рештках, біля кореневої шийки дерева, у щілинах плодосховища, ящиків і т. п.

Під час розпускання бруньок (середина квітня) самки переселяються на нижню сторону листків, де і відкладають яйця. Плідність 70-90 яєць. Живуть вони понад місяць. Ембріональний розвиток триває 6-10 днів, розвиток личинки та німфи - 15-25 днів. Найбільш чисельні та шкідливі кліщі в липні-серпні. Покоління за строками розвитку накладаються одне на одне, тому на деревах одночасно присутні всі стадії кліща. Заселені кліщем листки, а при масовому розмноженні і гілки, покриваються тонкою павутиною, під якою живуть кліщі. Пошкоджені листки втрачають хлорофіл, стають блідими, потім буріють, засихають і опадають. Плоди на сильно заселених деревах недорозвинені, дрібні, несмачні.



Кліщі (самки) та пошкоджені ними рослини:

1 - бурий плодовий, 2 - глодовий, 3- червоний плодовий,

4 - грушевий галовий, 5 - зимуючі яйця червоного плодового кліща на пагоні, 6- листки груші, пошкоджені грушевим галовим кліщем

Кліщ туркестанський (звичайний павутинний) - Tetranychus turcestanicus - пошкоджує переважно польові культури (сою, гарбузові, кавуни тощо), місцями пошкоджує і плодові культури.

Заходи захисту від кліщів. Проти зимуючих на стадії яйця кліщів (бурий та червоний плодовий) обприскування під час розпукування бруньок препаратом ДНОК або іншими овіцидами. Під час відокремлення бутонів до початку цвітіння в місцях масового розмноження обприскування проводять фосфорорганічними препаратами; влітку, при наявності п’яти і більше кліщів на листок - специфічними акарицидами.

Сливовий галовий кліщ - Acalitus phlococoptes Nal. - пошкоджує сливу, персик, мигдаль, кизильник, терен.

Тіло самки червоподібне, 0,13-0,15мм, тілесного кольору. Дві пари ніг на передньому кінці тіла.

Розвивається декілька поколінь. Зимують самки в галах від 100 до 4-5 тисяч в кожному. Гали знаходяться біля основи однорічних пагонів та плодових гілочок. Відразу після цвітіння сливи (друга половина квітня - травень), вони переміщуються на бруньки, заповзають під луски, проколюють кору і живляться. В цей час вони найбільш доступні (відкриті) для знищення інсектицидами. На початку червня під впливом ферментів, що виділяються при живленні, поступово утворюються гали - спочатку у вигляді червоних горбиків, в яких знаходяться крім самок, прозорі, овальної форми яйця та личинки. До кінця липня гали виростають до 1-2мм в діаметрі і набувають характерної сферичної форми. Сусідні гали зростаються, утворюють нарости, набувають кольору кори. Потомство нових поколінь живе у тому ж галі, і до кінця вегетації в одному галі може нараховуватись 400-500 кліщів. Від пошкоджень ріст пагонів припиняється і вони засихають.

Заходи захисту. Обприскування акарицидами відразу після цвітіння та другий раз через 10-12 днів.

Грушевий галовий кліщ - Eriophyes piri Pgst. - значно пошкоджує грушу, зустрічається на яблуні, айві, глоді.

Тіло самки червоподібне, 0,2мм, тілесного кольору. Дві пари ніг на передньому кінці тіла.

За вегетаційний період розвивається три покоління. Зимують самки під лусками бруньок по декілька сотень. Навесні вони проникають в тканини листків, роблять ходи і живляться соком. В місцях пошкодження на верхній поверхні листків утворюються світліші за листок плескаті гали, в яких розмножуються кліщі. У другій половині літа кліщі поступово переселяються в нові бруньки; живлення триває до пізньої осені.

Заходи захисту. В місцях масового розмноження проводять обприскування під час розпукування бруньок та відразу після цвітіння контактними фосфорорганічними препаратами або акарицидами.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+