Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Твердокрилі – Coleoptera

Із ряду твердокрилих до листогризучих шкідників, які місцями істотно шкодять, відносяться листкові довгоносики та «Оленка».

Довгоносик волохатий листковий - Polidrosus inustus Gept.

Довгоносик продовгуватий листковий - Phyllobius oblongus L.

Пошкоджують бруньки і листки з країв.

Жуки 4-6мм, сірі, продовгуваті. Личинки білі, безногі, С-подібні.

Розвивається одне покоління. Зимують жуки в рослинних рештках, поверхневому шарі ґрунту. Виходять із місць зимівлі в кінці березня - на початку квітня, пошкоджують бруньки та листки, обгризаючи їх із країв. Найбільше шкодять в молодих насадженнях та плодових розсадниках. Яйця відкладають у ґрунт. Личинки живляться маленькими корінцями і їх шкодочинність малоістотна.

Заходи захисту. Жуки знищуються обприскуваннями проти комплексу шкідників перед цвітінням плодових культур.

Оленка (Алёнка) - Tropinota hirta Poda. Жуки об’їдають квітки плодових культур, винограду та ягідників. Найбільшої шкоди завдають насадженням, на прилеглих до плавнів Дніпра землях Нижньодніпровської піскової арени і насадженням акації білої.

Жук 9-13мм, чорний з білими рисочками на надкрилах. Все тіло вкрите темно-сірими волосками. Личинка до 20мм, слабо С-подібно зігнута, біла чи жовтувата.

Генерація однорічна. Зимують жуки в ґрунті, виходять з місць зимівлі на початку квітня. Живляться жуки частинами квіток кульбаби та інших рослин, а з початком цвітіння плодових - перелітають на них. Найбільше шкодить на айві та деревах, які зріджено цвітуть (молоді сади).

Яйця відкладаються в ґрунт на глибину 3-5см кучками по 3-5 штук в місцях, де багато рослинних решток або перегною. Личинка розвивається 2 місяці. Лялечки 12-16 днів. Жуки нового покоління залишаються в ґрунті до весни наступного року.

Заходи захисту. На окремих деревах можна струшувати на поліетиленову плівку чи брезент і знищувати. Перед струшуванням дерева обприскують холодною водою, щоб жуки не злітали.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+