Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Італійський прус

Італійський прус (итальянский прус) Calliptamus italicus L., належить до родини саранових - Acrididae ряду прямокрилих Orthoptera. Це найбільш масовий вид саранових на півдні України. Дещо менше шкодить блакитно- крила кобилка Oedipoda courulescens L. Разом із ними шкодять ще декілька видів кобилок.

3 середини 90-х років у степовій зоні України спостерігається значне зростання чисельності окремих видів саранових, особливо - італійської сарани. Так, у 1995 р. шкідника було зафіксовано в Автономній Республіці Крим, Запорізькій і Херсонській областях на площі 100 тис. га, а в 1996-1997 рр. - у зазначених регіонах та Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській областях загалом уже на площі більше мільйона гектарів. Наприкінці липня 2001 р. в АР Крим, за повідомленнями Державної республіканської станції захисту рослин, сарана повністю знищила урожай багаторічних трав, ярого ячменю, соняшнику на площі близько 2000га. Спекотна суха погода сприяла подальшому розповсюдженню і розвитку шкідника. За даними В.С. Колісниченка, О.Б. Сядристої (2001), нормальний розвиток саранових у 2001р. спостерігали в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській областях та АР Крим. За результатами п’ятирічного моніторингу, здійснюваного Головною державною інспекцією захисту рослин, вогнища підвищеної чисельності саранових було виявлено майже в половині областей країни. Найчисленнішими вони виявилися в Херсонській і Запорізькій областях.

Дорослі комахи пруса бурувато-сірого кольору (табл. 1); задні крила прозорі, в основній частині рожеві; стегна задніх ніг з внутрішнього боку мають дві чорні плями, гомілки задніх ніг червонуваті. Довжина тіла самки 26-41мм, самця вдвоє менша - 14-23мм. Кубушка (так називається яйцекладка саранових)

- зігнута, довжина до 40мм, нижня частина ширша і вміщує 20-50 рижувато- жовтих яєць. Довжина яєць 4-5мм, ширина 1мм. Відкладаються яйця на цілинних та лужних землях.

Зимує італійський прус (як і інші саранові) на стадії яйцекладок в поверхневому (3-5см) шарі ґрунту. Личинки відроджуються в травні і розвиваються 30-50 днів. За час розвитку вони 4 рази линяють, тобто мають 5 віків. Дорослі комахи з’являються з кінця липня і, масово, в серпні. Після 2-3- тижневого живлення відбувається парування та відкладання яєць (серпень, вересень).

Фенологічний календар італійської сарани для півдня України


Шкодять личинки та дорослі комахи. Вони обгризають листки с початку з країв, а при масовому розмноженні рослини з’їдаються повністю. Більше пошкоджуються дводольні види рослин: соняшник, буряки, картопля, овочі, баштанні, бобові, щириця, лобода, осоти та інші. Злакові пошкоджуються після знищення дводольних. Об’їдаються також листя кущів та дерев.

Стадні види називаються сараною, а не стадні - кобилками. Італійський прус має дві форми поведінки - одиночну та стадну. При невисокій чисельності кожна личинка чи доросла комаха живе самостійно, а при високій щільності популяції особини згуртовуються (стадна форма). У пересуванні усі вони дотримуються одного напрямку. Доросла сарана при знищенні рослин та за високої температури перелітає колоніями на значну відстань (до декількох десятків кілометрів).

Стримують розмноження саранових сира прохолодна погода, під час якої виникають епізоотії. Сарану охоче поїдають граки, шпаки, чайки та інші птахи, а також їжаки, змії, лисиці. Яйцекладки знищують личинки жуків наривників, мух-дзюрчалок, їздці - яйцеїди. На личинках та дорослій сарані паразитують мухи родини тахін.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Восени проводиться обстеження місць найбільш вірогідного відкладання яєць (кубушок) з метою визначення площі, на яких доцільно провести спеціальні заходи боротьби. Місця найбільшої щільності яйцекладок дискуються або переорюються. При чисельності 5-10 личинок чи дорослої сарани на 1м2 площі обприскуються інсектицидами у відповідності з переліком пестицидів, дозволених до використання в Україні, наприклад: Волатоном 500, Децисом (штефесін), Диміліном, Кінміксом 5 КЕ, Моспіланом, Сумітіоном, Фастаком, Ф’юрі, Цираксом.



Таблиця 1. Саранові: 1 - кобилка єгипетська (Anacridium aegipyium L.), самка; 2 - сарана італійська, або прус (Calliptamus italicum L.), самка; 2а - кубушка; 2б - пошкоджений злак; 3 - кобилка марокканська (Docijstaurus maroccanus Thunb.), самка; 4 - хрестовика мала (l)brevicolis Ev.), самка;

4а - кубушка (в розмірі); 5 - кобилка чорно-смугаста (Oedaleus derus Germ.), самець і самка.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+