Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Лучний метелик

Лучний метелик (луговой мотылек) живиться понад 200 видами рослин, які належать до 35 ботанічних родин. Найбільше пошкоджуються соняшник, буряки, рицина, люцерна, горох, картопля, капуста, кукурудза, а із бур’янів - лободові, щириця, берізка, осот, буркун та інші.

Розмах крил метеликів 18-26мм. Передні крила сіро-коричневі, вздовж зовнішнього краю проходе вузька золотиста смуга, ближче до верхівки є трикутна, а в центрі крила кругла золотиста плями. Задні крила світліші. В спокою крила складаються плоским трикутником. Яйце видовжене, овальне (0,5-1мм), молочно-біле з перламутровим відблиском.

Доросла гусениця 30-35мм завдовжки, зеленувато-сіра, смугаста. Лялечка блідо-коричнева 20-25мм завдовжки (таб. 8).

Розвивається лучний метелик на півдні України в 3-х поколіннях, в лісостепу та поліссі в 2-х поколіннях.

Зимують гусениці останнього віку в довгому стоячому коконі в ґрунті на глибині 2-4см. Заляльковуються гусениці в кінці квітня, травні. Тривалість стадії личинки 10-20 днів. Метелики літають в сутінках і вночі з першої половини травня і до кінця вересня майже без перерви між поколіннями (див. фенокалендар). Метелики потребують додаткового живлення нектаром і скупчуються в місцях де багато квітучої рослинності.


Таблиця 8. Вогнівки: 1 - вогнівка молдавська (Cledeobia moldavica esp.);

2 - вогнівка люцернова жовта (Pydausta flavilis Schiff.); 3 - лучний метелик (Loxostege sticticalis L.); 3 а - гусениця; 3б -пошкоджений гусеницями листок цукрового буряка; 3в - лялечка; 3г - кладки яєць; 3д - кокони в ґрунті (праворуч - кокон на розрізі).

Яйця відкладаються купками частіше по 3-5 на сходах бур’янів, на ніжних листках культурних рослин, рослинних рештках , грудочках землі. Плідність самок - до 500 яєць. Ембріональний розвиток 3-10 днів. Спочатку гусениці скелетують краї нижньої сторони листків, потім з’їдають листок поміж жилок, оплітаючи його павутиною.

Фенологічний календар лучного метелика для півдня України


Гусениці старших віків повністю з’їдають листки, а також верхівки стебел і молоді плодові органи. Розвиваються гусениці 15-30 днів. Під час масового розмноження при знищенні бур’ янів та посівів, гусениці переповзають на інші поля. Заляльковуються гусениці в тих місцях, де закінчили живлення, в ґрунті на глибіні 3-5см, в видовженому коконі, кінець якого досягає поверхні ґрунту.

Друге покоління метеликів літає з кінця червня та в липні, третє в серпні - вересні.

Для лучного метелика характерне дуже велике коливання чисельності. Останній спалах на півдні України був в 1972 - 1976 роках. Підвищена чисельність спостерігалась і на початку 80-х років, а в 1994 році соняшник, рицина, баштанні, люцерна та інші культури були знищені на десятках тисяч гектарів. В проміжках між спалахами лучний метелик значної шкоди не завдає.

Однією із основних причин спаду чисельності є посухи і, як наслідок, відсутність квітучості рослинності в період льоту метеликів. Якщо самки не живляться нектаром квітів плідність їх дуже низька, або вони зовсім безплідні.

Як і у інших відкрито живучих шкідників, яйця і гусениці лучного метелика у великій кількості знищуються ентомофагами, птахами й іншими тваринами. Яйця знищує трихограма, гусениць - їздці та мухи тахіни; їх їдять також хижі жужелиці, шпаки, граки, чайки та інші птахи. При масовому розмноженні лучного метелика розповсюджуються вірусні та бактеріальні захворювання шкідника.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. При глибокій оранці з попереднім лущенням знищується механічно та переміщається на глибину більше 10см понад 80 - 90% зимуючих гусениць.

2. В період масового заляльковування більша частина лялечок знищується при культивації міжрядь просапних культур.

3. Самки лучного метелика приваблюються для додаткового живлення нектаром квітів; відкладання яєць здійснюється на забур’янених полях, тому знищення бур’янів значно запобігає пошкодженню с.-г. культур.

4. На зрошуваних землях проти лучного метелика випускають яйцеїда- трихограму на початку та в період масового відкладання яєць - по 30 тис. особин на 1га проти кожного покоління (при високій чисельності метеликів).

5. Проти гусениць високоефективні бактеріальні препарати: Лепідоцид, Бітоксібацилін, Дендробацилін.

6. Хімічні засоби застосовуються при чисельності гусениць: на соняшнику до фази 5-6 листків - 10 екз. на 1м2, на кукурудзі до фази 3-5 листків 5-10 екз. на 1м2. Ефективні піретроїдні та фосфорорганічні препарати, які застосовуються у відповідності з переліком пестицидів, дозволених до використання в Україні, наприклад: Актеллік 500ЕС, Альтекс 100, Децис форте, Діазинон, Дурсбан 480, Золон, Парашут 450, Сумітіон, Штефесін.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+