Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Стебловий метелик

Стебловий, або кукурудзяний, метелик (стеблевой мотылек) суттєво, а місцями сильно шкодить кукурудзі. Поодиноко зустрічається також на сорго, просі, соняшнику та інших високостебельних рослинах.

Розмах крил метеликів 27-32мм. Самки більші за самців. Крила самок солом’яно-жовті, у самців темно-бурі лінії та широка темно-бура смуга вздовж зовнішнього краю. Яйце овальне (0,6-0,8мм) біле, приплюснуте. Гусениця 22­25мм жовто-сірого з рожевим відтінком кольору і темною повздовжньою смугою на спині. Лялечка бурувато-жовта до 20мм завтовшки (табл. 9).

Розвивається 1-2 покоління. Зимує доросла гусениця в стерні і стеблах кукурудзи та стеблах інших товсто стеблових рослин. Там же вони заляльковуються, коли температура піднімається до 15-16°С (друга половина травня). Розвиток лялечки триває 10-25 днів. Нормально вони розвиваються на вологих стеблах, а на сухих гинуть в значній кількості.

Метелики першого покоління літають з початку червня до середини липня, частково другого - з кінця серпня до середини вересня. Активні вони в сутінках і вночі, живляться нектаром переважно на дикоростучій рослинності. Плідність самок коливається в залежності від умов живлення гусениць і метеликів в межах 150-500 яєць. Відкладають яйця знизу листків купками по



Таблиця 9. Вогнівки: 1 - стебловий, або кукурудзяний метелик (РугаиБй пиЬіІаІіє ІІЬ.) самець і самка; 1а - гусениця; 1б - дірчасте виїдання листка гусеницями 1-го віку; 2в - волоть кукурудзи, обламана внаслідок пошкодження стебла гусеницею; 1г - пошкоджений гусеницями качан кукурудзи; 1д - гусениця під час зимівлі на стерні;

1е - лялечка; 1ж - кладка яєць.

5- 40шт. Ембріональний розвиток 3-14 днів, розвиток гусениць 20-46 днів. Гусениці першого та другого віку живляться на листках, потім переходять на суцвіття, качани, стебла, пошкоджують ніжку качана. На одній рослині кукурудзи може живитись декілька гусениць Пошкодженні рослини під дією вітру обламуються, качани звисають.

Фенокалендар кукурудзяного метелика для півдня України


Розмноження стеблового метелика в великій мірі залежить від вологи. При високій вологості уражуваних рослин і повітря самки більш плодючі, більше виживає гусениць молодших віків і лялечок. Посушлива жарка погода спричиняє загибель великої кількості яєць, гусениць молодших віків, лялечок, тому вогнища високої чисельності на півдні України створюються на зрошуваних землях, сівозміни яких насичені посівами кукурудзи.

В порівнянні з совками і лучним метеликом у стеблового метелика дещо менше гусениць гине від паразитів, хижаків, птахів. Це пов’язано з тим, що вони знаходяться в стеблах, качанах; яйця ж знищуються трихограмою в тій же кількості.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Ліквідація пожнивних решток кукурудзи та інших високо стеблових рослин, в яких залишились на зимівлю дорослі гусениці. В цьому випадку більше гусениць вивозиться з поля та гине в силосі.

2. Низький зріз та своєчасне збирання кукурудзи. При пізньому їх збиранні, гусениці переходять в нижню частину стебел, в значній кількості залишаються в стерні, де безперешкодно завершується їх розвиток.

3. Серед великої кількості сортів і гібридів кукурудзи виявлена значна стійкість деяких із них до стеблового метелика. На цих сортах і гібридах значно нижча життєздатність, плодючість, ступінь пошкоджуваності, а пошкоджені рослини рідше зламуються під дією вітру.

4. Проти стеблового метелика застосовується яйцеїд-трихограма на початку та в період масового відкладання яєць загальною нормою 70-100 тис./га. Ураженість яєць трихограмою сягає 60-75%.

5. При високій чисельності метелика застосовуються хімічні заходи. Економічний поріг шкідливості становить 17-18% рослин з яйцекладками або наявність 1-2 гусениць на одну рослину. В період масового відродження гусениць поле обробляється інсектицидами, зокрема: Денисом, Денисом форте, Золоном, Карате, 050 ЕС, Карате, Золоном 050 CS, Шерпою 25 КЕ, Штефесином та іншими препаратами, дозволеними до використання в Україні.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+