Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Кліщі

Звичайний павутинний кліщ - Tetranychus urticae Koch. належить до родини павутинних кліщів Tetranychidae, ряду кліщів Acarina, класу павукоподібних Arachnida.

На півдні України найбільше пошкоджує сою, баштанні та плодові культури, а в закритому ґрунті сильно шкодить огіркам. Всього ж він живиться близько 100 видами с.-г. культур та дикоростучих рослин.

Самки павутинного кліща зеленувато-жовтуватого забарвлення, восени червоні з чорними крапками. Довжина тіла самки 0,4-0,6мм, самця 0,2-0,3мм. У дорослих кліщів і німф 4 пари ніг, у личинок три пари ніг. Яйце світло- зеленувате, сферичне, до 0,14мм.

Зимують запліднені діапазуючі, червоного кольору самки в рослинних рештках, під грудками землі, в тріщинах кори дерев й інших місцях. Пробуджуються навесні при температурі 12-13°С, а через 5-7 днів розпочинають відкладати яйця на нижній стороні листків бур’янів (див. фенокалендар).

Фенокалендар звичайного павутинного кліща


Умовні позначення:
+ імаго

•яйце

- личинка

Личинки відроджуються через 5-7 днів. Одне покоління розвивається в залежності від температури за 10 (влітку) - 28 (навесні) днів, а всього за вегетаційний період буває 6-10 поколінь. Проміжків в часі між поколіннями немає, в один і той же період в природі є яйця, личинки й дорослі кліщі.

З появою культурних рослин кліщі переходять на них. При невисокій чисельності личинки і кліщі живуть на нижній стороні листків, а при масовому розмноженні в другій половині літа заселяється і верхня сторона листя. Пошкоджені листки покриваються павутиною. В процесі живлення кліщі проколюють поверхню листя і висмоктують клітинний сік. Масове розмноження кліщів відбувається з середини літа при сухій і жаркій погоді. Пошкоджені листки поступово буріють, скручуються і опадають.

Опадає також частина бутонів, квітів та зав’язі, рослини відстають в рості, знижується урожайність. Близьким до звичайного є туркестанський павутинний кліщ - Tetranychus turkestanicus.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. В період підготовки ґрунту до сівби або до закладки багаторічних насаджень проводити знищення рослинних решток.

2. Ретельна прополка поля в період вегетації с.-г. культур, а також всі агротехнічні заходи, що сприяють їх розвитку.

3. В закритому ґрунті проти павутинних кліщів використовується хижий кліщ фітосейюлюс Phytoseiulus persmilus Ath - Henr. В великих тепличних господарствах фітосейюлюса розмножують в спеціальних теплицях, а потім розселяють по всіх інших теплицях, де шкодять павутинні кліщі. При належному рівні використання фітосейюлюса чисельність шкідника можна утримувати нижче порогу шкодочинності.

4. У разі, коли чисельність кліщів перевищує ЕПШ, для боротьби з ними рекомендовані хімічні препарати, серед яких зараз до переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні, внесені інсекто-акарициди: Актеллік 500 ЕС, Акцент, Данадим, Данітол, Бі - 58 новий, ДНОК, Дурсбан, Золон, Карате 050 ЕС, Кінмікс, Мітак, Нурел Д, Талстар, Фуфанон, а також специфічні акарициди: Апполо, Демітан, Ніссоран, Омайт, Санмайт, Флумайт.

Павутинні кліщі спроможні швидко набувати стійкості (адаптуватись) до хімічних препаратів, тому в боротьбі з ними потрібно застосовувати різні за хімічним складом препарати.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+