Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Прибережна муха

Прибережна муха - Ephydra macellaria Egg., що належить до мух- береговушок Ephydridae, ряду двокрилих Diptera.

Муха довжиною близько 4мм, металево-зеленого кольору. Доросла личинка 6-7мм завдовжки, брудно-жовта, тіло покрите тонкими шипиками. На задньому кінці тіла два довгих відростка з дихальцями на кінці.

Розвивається за вегетаційний період в трьох поколіннях. Зимують мухи в рослинних рештках та густій рослинності на межах чеків і скидних каналах.

Після затоплення чеків мухи накопичуються в кутах та по краях чеків і відкладають яйця на плаваючі рослинні рештки, піну, поверхню води. Плодючість 80-100 яєць. Ембріональний розвиток при температурі 20-22°С триває 7-8 днів.

Личинки першого та другого покоління живляться рослинними рештками в поверхневому шарі мулу. Личинки старших поколінь живляться первинними корінцями рису. Розвиваються личинки 1720 днів. Лялькуються вони на коренях, в нижній частині стебел рису, іноді на рослинних рештках.

Літ мух другого покоління проходить в кінці червня і першій половині липня, під час кущення рису, а третього - в серпні.

При масовому розмноженні прибережної мухи першого покоління спостерігається зрідження посіву. Шкодочинність другого і третього поколінь менш значна.

Личинок і лялечок прибережної мухи з’їдають хижі личинки бабок, жуків (плавунців, вололюбів), клопів; дорослих мух у великій кількості знищують бабки, мухи-ктирі.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Дотримання сівозміни.

2. Ретельне планування ґрунту в чеках.

3. Ранні строки посіву.

4. Утримання постійного рівня води в чеках.

При високій чисельності личинок рекомендується скидання води і просушка чеків на протязі 2-3 днів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+