Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Смугастий бульбочковий довгоносик

Смугастий бульбочковий довгоносик (полосатый клубеньковый долгоносик) Sitona lineatus L. - належить до родини довгоносиків Curculionidae L., ряду твердокрилих, або жуків Coleoptera.

Жуки завдовжки 3,5-4,5мм. Надкрила із світлими і темними повздовжніми смугами, які утворилися з коротких волосків та лусочок (табл. 25) Головотрубка товста, коротка. Яйце 0,2-0,3мм завдовжки, спочатку жовто- біле, потім чорніє. Личинка біла, С-подібно зігнута, 4-5мм завдовжки, вкрита довгими рудими волосками. Лялечка блідо-жовта, завдовжки 4,5- 6мм.

Пошкоджує однорічні і багаторічні бобові рослини. Поширений широко. Протягом сезону має одну генерацію. Але є відомості, що на півдні України розвивається і неповна друга генерація. Зимують жуки у ґрунті головним чином на ділянках з багаторічними бобовими.

Весняне пробудження починається рано, на початку квітня (дивись фенокалендар). Жуки потребують додаткового живлення, яке відбувається перед відкладанням і під час відкладання яєць. Найчастіше у цей період вони живляться на багаторічних бобових (люцерна), а після з’явлення сходів однорічних бобових, жуки переселяються на них.

Жуки об’їдають листя з країв у вигляді зубчастих вигризів (фігурне об’їдання). Найбільш небезпечні пошкодження перших листків сходів і точки росту, що призводить рослину до загибелі. Люцерні другого року життя загроза від жуків зменшується.

Фенологічний календар смугастого бульбочкового довгоносика


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+