Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

10.2. Коротка характеристика основних видів малопоширених силосних культур

Борщівник Сосновського належить до родини зонтичних. Пожив­ність силосу з нього висока — 100 кг відповідає 14 — 15 корм. од., в

1 корм. од. 90 — 110 г перетравного протеїну. Силос добре поїдають тварини. Урожайність борщівника — 500 — 700 ц/га. Висота рос­лин — 1,6 — 2,5 м. Листки міцні, 80 — 100 см завдовжки і до 70 см завширшки. Може вегетувати 6 — 8 років. Рослина еутрофна — по­требує родючих ґрунтів або внесення органічних і мінеральних доб­рив. Висівають під зиму у вересні — жовтні. В разі весняної сівби насіння слід обов’язково стратифікувати. Сік борщівника містить фурокумарини, що спричинюють опіки. Тому під час збирання його на силос необхідно додержувати правил техніки безпеки.

Спориш Вейріха — багаторічна рослина, її можна вирощувати на одному місці до 10 років. Силос із нього добре поїдають тварини; 100 кг силосу відповідає 15 — 16 корм. од., в 1 корм. од. 150 г протеї­ну. Висівають пізно восени широкорядним способом. Норма висіву насіння 4 — 6 кг/га.

Рапонтик, або маралячий корінь, — багаторічник, росте на од­ному місці 7 — 10 років. Урожайність зеленої маси 350 — 400 ц/га. Висівають восени широкорядним способом, норма висіву насіння — 7 — 10 кг/га. Силос дуже добре поїдають тварини При цьому поліп­шується відтворення стада, знижується відсоток яловості корів.

Живокіст шорсткий належить до родини шорстколистих. Роз­множується насінням і вегетативно. Можна використовувати на си­лос, зелений корм, для приготування трав’яного борошна. Росте на одному місці 10 років і більше. Врожайність зеленої маси на 2 — 3-й і в наступні роки — 500 — 700 ц/га і більше. Добре поїдають усі види тварин. Містить багато білків, вітамінів, солей, інших мінеральних речовин і мало клітковини. Поживність — на рівні поживності бор­щівника, а вміст протеїну значно вищий (такий, як у люцерни) — 180 — 200 г в 1 корм. од. Врожаї підвищуються при внесенні органіч­них (40 — 60 т/га) і мінеральних добрив.

Сильфія пронизанолиста належить до складноцвітих (айстро­вих). Використовується з другого року життя. Висота стеблостою — до 3 м, листя велике (до 35 см), розсічене. За достатнього зволожен­ня дає 600 — 800 ц/га зеленої високопоживної маси. Силосувати краще в сумішах з іншими культурами.

Прийоми вирощування. Всі зазначені багаторічники на силос вирощують широкорядним способом із міжряддями 60 — 70 см. Що­року слід вносити добрива з розрахунку на запланований урожай, проводити міжрядні глибокі розпушування для знищення бур’янів і створення доброї аерації верхнього шару ґрунту, що поліпшує ріст і відростання рослин.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+