Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.12. Підготовка і санітарне оброблення консервної тари

Кожну партію банок перевіряють на відповідність чинній нор­мативно-технічній документації.

Металеві банки і кришки сортують, видаляючи деформовані, з неправильним підвиванням країв, з іржею, пропусками ущільню­вальної пасти, залишками в середині банок флокса і припою та з іншими дефектами.

Санітарно-гігієнічне оброблення жерстяних банок полягає в очищенні їх від забруднень, промиванні шприцюванням гарячою водою (95 - 98 °С) і стерилізації парою. Після промивання і стери­лізації банок їх просушують, обдуваючи гарячим повітрям.

На кришці має бути рівномірний шар ущільнювальної пасти, яка під час промивання і стерилізації не повинна розм’якшува­тися. Після промивання в банках і кришках не повинно бути води, чого досягають нахиленим положенням банки після санітарного оброблення, при якому залишки води витікають з неї. Санітарне оброблення жерстяної тари і наступне обсушування здійснюють перед фасуванням на спеціальних багатосекційних вертикальних апаратах або на конвеєрних пристроях для миття, стерилізації і сушіння типу А9-КМ2-125 (250) (125 чи 250 банок за хвилину), А9-ОМА (250 банок за хвилину) або МЖУ-125М (80 - 125 банок за хвилину).

На консервних заводах м’ясокомбінатів для миття жерстяних циліндричних банок широко використовують лінійні самопливні гравітаційні мийні пристрої. Вони мають вигляд камери, в якій під невеликим кутом розміщені напрямні з кутового прокату. На­прямними скочуються металеві банки і послідовно проходять че­рез зону шприцювання внутрішньої поверхні банки струменями
гарячої води температурою (80 ± 1,5) °С, а потім через зону оброб­лення гострою парою протягом 5 — 10 с. Банки надходять до мий­ного пристрою відкритим боком до форсунок колекторів. Зовнішня поверхня банок обробляється лише парою. Щоб уникнути переки­дання банок, уздовж напрямних передбачені металеві стрічки. Продуктивність лінійного самопливного гравітаційного пристрою залежить від кута нахилу напрямних і узгоджується з продуктив­ністю дозувально-наповнювальних автоматів.

Скляні банки перед фасуванням у них харчових продуктів оглядають і сортують, відбраковуючи бій, банки з насічками і трі­щинами, стрілками на дні, дефектами вінчика горловини та ін­шими дефектами.

Для миття скляних банок місткістю 500, 650, 800 і 1000 см3, які надходять із склозаводів або повертаються споживачами, викорис­товують банкомийні машини СП-72 (6000 банок за годину), СП-60М (3000 банок за годину) або машину з використанням ультразвуку АКУ (3000 банок за годину), МБМ-06 (1000 банок за годину).

Ці машини мають вигляд закритого корпусу (рис. 13.16), всере­дині якого розміщені ванни для замочування банок, ділянки для шприцювання, видалення етикеток, стерилізації парою.

При надходженні холодних банок їх попередньо нагрівають до температури 20 °С, а потім направляють на мийку.

Подпись:   Рис. 13.16. Машина СП-60М для миття скляних банок:   — напрямні; 2 — механізм видалення етикеток; 3 — шприцювальна система; 4 — Подпись: ванна для шприцювання; 5 — касета-носій; 6 — ланцюговий конвеєр; 7 — механізмПодпись: вивантаження банок; 8 — пластинчастий конвеєр подавання банок; 9 — електро¬двигун; 10 — акумулятор; 11 — механізм завантаження; 12 — перша ванна для замочування; 13 — друга ванна для замочування; 14 — підігрівникБанки подають до машини і відводять від неї за допомогою пластинчастих конвеєрів. Із конвеєра банки надходять в акумуля-


тор, а потім на стіл завантаження. Механізмом завантаження бан­ки спрямовують у гнізда касет-носіїв, які закріплені горизонталь­но з певним кроком між двома паралельними ланцюгами основ­ного конвеєра, де їх фіксують. Конвеєром банки поступово входять у першу ванну відмочування-нагрівання у воді температурою 4Q — 45 “С, а потім у другу ванну з мийним розчином температурою 8Q — 85 “С. Після відмочування банки за допомогою касет руха­ються вгору похилою напрямною і двічі шприцюються мийним розчином. На верхній прямолінійній ділянці конвеєра банки шприцюються з усіх боків послідовно зворотною і чистою водою температурою 6Q — 95 “С і остаточно обшпарюються (стерилізують­ся) парою. Після обшпарювання банки надходять до механізму вивантаження і далі конвеєром подаються на ділянку фасування продукту.

Кришки для скляних банок обробляють гострою парою і збері­гають у відкритому вигляді не більше ніж 1Q хв.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+