Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Нівелірні знаки

Нівелірні знаки - це знаки, які закладаються на місцевості. щоб позначити і закріпити пункти геометричного нівелювання.

Нівелірні знаки розділяють на постійні і тимчасові.

До постійних відносяться фундаментальні репери і рядові знаки - грунтові репери, стінні репери і марки.

Основними матеріалами, з яких виготовляють грунтові репери є бетон, залізобетон, металічні труби, покриті антикорозійними речовинами та ін.

З метою забезпечення стійкості грунтових реперів їх нижні частини розташовують нижче промерзаючого шару грунту.

Грунтові репери різних типів закладають на незабудованих територіях в зоні сезонного промерзання грунту на лініях III і IV класів нівелювання. Північніше лінії Ужгород-Харків лінії нівелювання II-IV класів закріплюють реперами, такого типу, який показано на рис. V.4.

Верхня частина репера. яка закінчується маркою, знаходиться на 50 см нижче поверхні землі. А щоб знайти репер, поряд з ним, на відстані 100-150 см

встановлюють залізобетонний розпізнавальний знак з охоронною плитою, на якій пишуть відповідний напис, наприклад, "Геодезичний пункт. Охороняється державою".

Для закріплення ліній технічного нівелювання можуть бути застосовані репери типу IT; 2Т (рис. V.5).

Ці репери являють собою бетонні блоки у вигляді зрізаної піраміди, у яку зацементовано металічну трубу, до верхньої частини якої приварено марку (тип 1Т). Репер типу 2Т такоє виготовляється у вигляді зрізаної піраміди, у верхню частину якої зацементовується марка. Верхні частини цих реперів розміщуються на рівні поверхні грунту. На

незабудованих територіях поряд з такими реперами встановлюють розпізнавальні знаки - бетонні блоки, в які встановлено відрізки металевої труби. На верхній частині труби прикріплено табличку з назвою організації, яка виконує роботу, Наприклад, "Земпроект" або "Діпроліс", "Діпроводгосп" і т.п.


На заселених територіях, де нівелірні ходи пролягають поблизу капітальних споруд (будівель) при крупномасштабних зйомках, поширеними нівелірними знаками є стінні репери, марки і костилі, які закладаються в основу будівель, споруд (рис. У.6). Стінні репери і марки відливають із чавуну. На передньому їх торці вказується організація-виконавець нівелірних робіт і номер репера (марки). Репер вмуровується в стіну будівлі так, щоб його торцева частина виступала назовні на 5 см. Поряд прикріплюється охоронна плита. На диску репера є виступ у вигляді сектора з ребрами, висота якого над рівнем моря і вважається висотою репера. Марки відрізняються від репера тим, що у центрі диска марки є невелике заглиблення, яке і вважається основною точкою. Марки закладають у стіну врівень з її поверхнею на висоті 1,5-2,0 м над землею. Способи закладання реперів (марок), порядок їх нівелювання і використання вказуються у спеціальних інструкціях.

На практиці закладають і тимчасові репери. Ними можуть бути спеціально виготовлені відрізки металевих чи азбоцементних труб, відрізки залізничних рейок, костилі, забиті в дерев'яні споруди, великі камені-валуни із знаком, нанесеним


масляною фарбою або позначки масляною фарбою характерних точок опор ЛЕП, фундаментів будівель, металічні цвяхи, забиті у пні спиляних дерев або у деревні опори ліній зв'язку і т.п.

Всі нівелірні знаки встановлюють в таких місцях, де будуть забезпечені зручність користування знаком, стійкість, міцність і збереженість знаків.

В результаті виконання нівелірних робіт і обчислювальної обробки державних нівелірних сіток окремих районів складають каталоги нівелірних знаків, у яких вказуються номер і вид знака, його місце знаходження і значення відмітки (висоти) над рівнем моря.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+