Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Нівеліри

Сучасні нівеліри поділяють на високоточні, точні і технічні. Згідно з ГОСТ 10528-76 їх характеристика наведена у таблиці У.1.

Залежно від пристрою, що застосовується для приведення візирної осі у горизонтальне положення, нівеліри випускаються двох типів: з рівнем при зоровій трубі і з компенсатором кутів нахилу. При наявності компенсатора до марки нівеліра додається літера "К" (наприклад, Н-3К). Нівеліри точні і технічні виготовляються з лімбами і до їх назви додається літера "Л" (наприклад, Н-10КЛ).


Найбільш поширеними на практиці є нівелір Н-3 (попередня модель мала назву НВ-1). Він має зорову трубу наглухо зкріплену з циліндричним рівнем і підставку (рис.У.7). Зорова труба 30-кратного збільшення дає обернене зображення. Її наводять на рейку спочатку наближено, візируючи по мушці 4 при відпущеному закріплювальному гвинті 7, а потім, закрутивши його, наводять точно мікрометричним гвинтом 8, дивлячись у трубу. У горизонтальне положення прилад приводять за допомогою підйомних гвинтів трегера 12 по круглому рівню 9. Точно у горизонтальне положення візирну вісь приводять по циліндричному рівню 16 за допомогою елеваційного гвинта 1. Циліндричний рівень розташовано з лівого боку зорової труби, зображення кінців бульбашки рівня за допомогою


призменного пристрою передається у поле зору труби (рис. У.7,в). Відлік по рейці читають проти середньої нитки сітки у той момент, коли половини кінців рівня увійдуть у контакт.

Нівелір Н-3К (рис. У.8) має компенсатор, вміщений у зоровій трубі між об'єктивом і сіткою ниток. Компенсатор складається з двох прямокутних призм: одна підвішена на двох парах тонких сталевих ниток, які

перехрещуються; друга наглухо з'єднана з корпусом труби (рис. У. 9). При нахилі труби на невеликий кут (до ±15') рухома призма находяться у

протилежний бік на кут, розрахований так, щоб спрямувати горизонтальний

промінь, який йде від рейки на висоті центру об'єктива, точно на перехрестя сітки ниток. Компенсатор починає діяти після приблизного приведення нівеліра у горизонтальне положення по круглому рівню.

Нівелір Н-3КЛ додатково має лімб. Цей прилад можна використовувати для знімання рівнинних ділянок місцевості полярним способом. Ціна поділки лімба 1°. Відлік на лімбі беруть по нерухомому штриху з точністю до 0,1°.

Нівелір Н-10 зараз випускається під шифрами Н-10Л та 2Н-10Л (рис. У.10,а). Крім зорової труби, циліндричного рівня та елеваційного гвинта він має горизонтальний круг - лімб, по якому кути вимірюють




з точністю до 0,1°. Для приведення нівеліра Н-10Л у горизонтальне


положення використовується шарова п'ята, а у нівеліра 2Н-10Л - підйомні гвинти.

Нівелір Н-10КЛ (рис. У. 10,6) з компенсатором, змонтованим у трубі, має деякі особливості: зорова труба дає пряме зображення; горизонтальний круг можна переставляти за допомогою спеціального гвинта, що полегшує орієнтування лімба; для управління приладом є лише одна рукоятка фокусування зорової труби і переміщення рухомої призми компенсатора.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+