Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.3. Ряд посадок

Характер з’єднання деталей, який визначається різницею їх розмірів до зборки, називаєтьсяпосадкою. Види посадок показано на рис. 8.5:

Рис. 8.5. Класифікація видів посадок


Посадка із зазором - посадка, при якій завжди утворюється зазор у з’єднанні (умови роботи вимагають вільного переміщення валу відносно отвору).

Найменший граничний розмір отвору більший від найбільшого граничного розміру вала або дорівнює йому. При графічному зображенні поле допуску отвору розташовано над полем допуску вала (рис. 8.6).

Посадки із зазором використовуються тоді, коли деталі у з’єднанні повинні вільно рухатися одна відносно іншої. Зазор потрібен для забезпечення вільного переміщення, розміщення шару мастила, компенсації температурних деформацій, а також компенсації відхилень форми і розміщення поверхонь, похибок зборки та ін.

Невеликі зазори використовуються для обертаючих валів, повзунків, для деталей, що вільно обертаються на валах (шестерні, втулки).

Посадка з натягом - посадка, при якій завжди утворюється натяг у з’єднанні, тобто найбільший граничний розмір отвору менший від найменшого граничного розміру вала або дорівнює йому. При графічному зображенні поле допуску отвору розміщено під полем допуску вала (рис. 8.7).

Рис. 8.7. Графічне зображення полів допуску при посадці з натягом


Посадки з невеликим натягом використовуються для насадки контактних кілець на ізоляцію в електромашинах, а також для передачі деяких моментів (насадка кривошипа на вал, запресовка втулок); із середніми натягами (запресовка втулок у деталей, що обертаються, установка зубчастих коліс на шпонках, втулок та ін.).

Перехідні посадки - посадки, при яких можливе отримання як зазорів, так і натягів у з’єднанні залежно від дійсних розмірів отвору і вала. При графічному зображенні поля допусків отвору і вала частково або повністю накладаються одне на одне (рис. 8.8).

Рис. 8.8. Графічне зображення полів допуску при перехідній

посадці


Перехідні посадки використовуються у тих випадках, коли необ­хідне нерухоме з’єднання двох деталей, але за умови експлуатації і при ремонті вони повинні більш-менш часто збиратися або розбиратися. Ці посадки забезпечують добре центрування деталей, які з’єднані. Нерухомість перехідних посадок при найбільшому зазорі досягається вживанням додаткових трипільних пристроїв у вигляді шпонок, гвинтів, гайок та ін.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+