Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.4. Система отвору і система вала

Система отвору характеризується тим, що в ній для всіх посадок одного і того ж самого ступеня точності (одного квалітету), віднесених до одного і того ж самого номінального розміру, граничні розміри отвору залишаються постійними. Здійснення різних посадок досягається шляхом відповідної зміни граничних розмірів вала. У системі отвору номінальний розмір є найменшим граничним розміром отвору (рис. 8.9, 8.10).

Отвір у цьому випадку називається основною деталлю системи, а вал - неосновною (посадочною) деталлю системи.

Отвір у системі отвору називається основним та позначається прописною літерою Н із цифровими номерами квалітету, наприклад 045Н7 - основний отвір діаметром 45 мм 7-го квалітету.

Рис. H.9



Вали в системі отвору називають посадочними та позначають прописними літерами латинського алфавіту з цифровим номером квалітету. Наприклад, 05й?6 - посадочний вал діаметром 45 мм посадки із зазором 6-го квалітету; 045р6 - осадка з натягом 6-го квалітету. Нижнє відхилення основного отвору ЕІ у будь-якому квалітеті дорівнює нулю, а верхнє ЕБкількісно дорівнює допуску отвору зі знаком «плюс». Таке розміщення поля допуску основного отвору має назву одностороннього.

Наприклад: для отвору:

- верхнє відхилення ЕБ = + 15 мкм;

- нижнє відхилення ЕІ = 0 мкм.

Допуск ТБ = 15 мкм.

На відміну від основного отвору, посадочні вали в системі отвору можуть мати граничні відхилення як зі знаком «+», так і зі знаком «-».

Система вала характеризується тим, що в ній для всіх посадок одного і того ж самого ступеня точності (одного квалітету), віднесених до одного і того ж смого номінального розміру, граничні розміри вала залишаються постійними. Здійснення різних посадок досягається шляхом відповідної зміни граничних розмірів отвору. В системі вала номінальний розмір є найбільшим граничним розміром валу (рис. 8.11).

Системою вала називається сукупність посадок, у якій для даного квалітету та інтервалу номінальних розмірів граничні розміри (від­хилення) вала залишаються постійними, а різні посадки утворюються шляхом відповідного вимірювання граничних розмірів отвору.

Вал у цьому випадку називається основною деталлю системи, а отвір - неосновною (посадочною) деталлю.


Схему розташування основних відхилень показано на рис. 8.12.

Вал у системі вала називається основним та позначається малою літерою Н із цифровими номерами квалітету, наприклад 045Н7 - основний вал діаметром 45 мм 7-го квалітету.

Верхнє відхилення основного вала ев у будь-якому квалітеті дорівнює нулю, а нижнє еі кількісно дорівнює допуску вала зі знаком «плюс». Таке розміщення поля допуску основного вала має назву одностороннього.

Рис. 8.12. Система вала


Отвори в системі вала називають посадочними та позначають прописними літерами латинського алфавіту з цифровим номером квалітету. Наприклад, 045D6 - посадочний отвір діаметром 45 мм посадки з зазором б-го квалітету; 045Рб - посадка з натягом б-го квалітету.

На відміну від основного вала, посадочні отвори в системі вала можуть мати граничні відхилення як зі знаком «+», так і зі знаком «-».

Обидві системи є несиметричними граничними, тобто такими, у яких поля допусків основних деталей розташовані по одну сторону від нульової лінії: «у плюс» - для отвору в системі отвору і «в мінус» - для вала в системі вала (рис. S.9 і 8.11).

На підставі розмірів із відхиленнями легко можна визначити, за якою системою виконано посадку. Наприклад, якщо отвір має нижнє відхилення, що дорівнює нулю, тобто має тільки одне відхилення, а вал - нижнє і верхнє відхилення, то посадку виконано за системою отвору. Навпаки, якщо вал має тільки одне відхилення, а отвір - два відхилення, то це вказує на систему вала. Вибір тієї або іншої системи залежить від ряду обставин, оскільки кожна система вносить до конструкції, технології, інструменту й вимірювального інструменту свої особливості. Так для отворів невеликих і середніх діаметрів потрібен спеціальний ріжучий інструмент - свердло, зенкер, розгортка, протяжка, а для валів спеціалізований за розмірами інструмент не потрібний. Отже, інструмент при системі отвору значно компактніший і простіший. Граничні калібри для валів простіші і дешевші у виготовленні, ніж калібри для отворів; із цього приводу також вигідніша система отвору.

Більшість галузей нашої промисловості користується переважно системою отвору. Проте в деяких випадках система вала навіть необхідна. Наприклад, сполучення поршневого пальця з бобишками поршня (з натягом) і втулкою верхньої головки шатуна двигуна (з зазором) виконано за системою вала. Якщо в даному випадку застосувати систему отвору, то поршневий палець довелося б виготовити ступінчастим, але це ускладнило б його виготовлення й утруднило з’єднання його з поршнем і шатуном.

Систему вала доцільно застосовувати в конструкціях, у яких застосовуються цільнотягнуті вали без обробки різанням.

При монтажі підшипників кочення застосовуються обидві системи: система отвору для отвору підшипника і система вала для його зовнішньої поверхні. Пояснюється це тим, що всі типові конструкції підшипників встановлені загальносоюзними стандартами і виготов­ляються, як правило, на спеціальних заводах. Тому в цілях збереження їх взаємозамінності доцільніше здійснювати необхідні посадки з їх внутрішніми і зовнішніми кільцями шляхом обробки поверхонь деталей, що сполучаються з ними.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+