Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.2.1. Відливання в разові форми

Відливання в разові форми можна здійснювати з використанням ручного формування, машинного формування або в оболонкові форми.

Серед відливок до 80 % за масою займають заготовки, які виготовляються литтям у пісочні форми. Цей метод отримання литих заготовок є універсальним щодо матеріалів, маси, габаритів і форми заготовок. Форми для виливання найдешевші з усіх інших методів лиття.

Ручне формування у разові форми дозволяє виготовляти відливки масою до 200 т. При машинному формуванні маса відливок не перевищує 2 т.

Цим методом литва можна отримати сталеві заготовки з товщиною стінок не менше 8-Ю мм; чавунні, бронзові і алюмінієві - 3 - 5 мм.

Квалітети точності для розмірів відливок з чорних металів 1Т17-ІТ20, а для кольорових - ІТ16-ІТ18. Шорсткість поверхонь відливок зі сталі і чавуну не вище Rz80, а з легких кольорових матеріалів - Rz40.

До прогресивних методів литва належить лиття в оболонкові форми; лиття у форми, виготовлені з швидкотверднучих сумішей; лиття за моделями, що виплавляються; лиття під тиском; відцентрове лиття та лиття в кокіль. 

Лиття в оболонкові форми вимагає виготовлення форм зі спеціальної маси, що складається з кварцового піску, який змішано з по-рошкоподібнимхкладником - пульвербакелітом.

Спосіб дозволяє отримати заготовки з товщиною.стінок 2-4 мм, шорсткістю поверхонь до Rz20, точністю розмірів - ІТ15 - ІТ17.

У таких формах виготовляють заготовки з чавуну ха сталі при їх масі 10- 150 кг. Можлива механізація та артоматизація виготовлення форм. Спосіб раціонально застосовувати в масовому виробництві.

Лиття за моделями, що виплавляються, дає змогу отримати заготовки з кольорових і чорних металів, зокрема, з високолегованих сталей, які мають товщину стінок 0,7 - 1,5 мм, шорсткість поверхонь - від Rd2,5 до Rl20, здопусками - ІТ12- ІТ15. 

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+