Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.3.1. Ковані заготовки

Кування є одним із способів обробки металів тиском. Під час кування інструмент здійсняє багатократну, переривисту дію на нагріту заготовку, внаслідок чого вона деформуючись, поступово набирає задану форму і розміри. Розрізняють кування в штампах (масове і багатосерійне виробництво) і так зване вільне кування (дрібносерійне та одиничне виробництво). Основними операціями кування є осаджування, розкатування, прошивання тощо.

За допомогою кування отримують, поковки простої форми масою до 300 т. Припуски і допуски на поковки, що виготовляються на молотах, від 5*2 мм до 35±10мм, а в поковок, які виготовляються на пресах, від 10±3 мм до 80 ± 30 мм. Приклад оформлення креслення поковки показано на рис. 3.6 (цифри без дужок означають номінальні розміри, а цифри в дужках - розміри деталі).


За допомогою кування виготовляють вали, втулки, натискні шайби та деякі інші деталі електричних машин.

Для зменшення відходів металу та трудомісткості кування і механічної обробки, баїжано поковкам надавати найбільш простих форм, які обмежені плоскими та циліндричними поверхнями. Небажаними є конічні та клинові форми поковок, двосторонні виступи, ребра жорсткості та виступи взагалі.

Осаджування заготовок застосовують длх отримання поковок з великим поперечним перетином з заготовок менцого перетину, для вирівнювання торців і покращання механічних характеристик металу (рис. 3.7).

Рис. 3.7. Схеми осаджування: а) плоскими плитами; б) з хвостовиком; в) на плитах з отворами

Протягування (рис. 3.8) застосовують для збільшення довжини пустотілої заготовки в напрямку осі зменшенням товщини її стінок; для одночасного збільшення зовнішнього та внутрішнього діаметрів заготовки - розкатування в оправці (наприклад, при виготовленні станин машин постійного струму малої і середньої потужності). Протягування застосовують для виготовлення поковок типу гладких і ступінчастих валів.

Рис 3.8. Схеми протягування: а) на плоских бойках; б) з оправкою; в) на оправці

Прошивання дозволяє отримати в заготовках отвори або заглиблення (рис. 3.9).

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+