Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.2.3. Токарно-карусельні верстати

Токарно-карусельні верстати призначені для обробки заготовок великого діаметра з малою аксіальною доЬжиною. На цих верстатах обробляють деталі з діаметром до десятків метрів без обмеження маси.

Розрізняють токарно-карусельні верстати одностоякові і двостоя-кові (портального типу). Останні призначені і для обробки заготовок діаметром більше 1000 мм. Верстати використовують в одиничному і

Рис. 5 7. Зовнішній вигляд двостоякового токарно-карусельного верстата

серійному виробництвах для обробки великогабаритних литих і зварних заготовок. На рис. 5.7 показано зовнішній вигляд двостоякового токарно-карусельного верстата. Несуча система верстата складається з основи 1 стола, двох стояків 12 і поперечини 7, які утворюють портал. На основі є кільцеві направляючі для обертання стола (каруселі) 2, на якому встановлюють заготовки 3, що піддаються обробці. По направляючих стояків пересувається траверса 6, призначена для виставлення на необхідній висоті двох супортів: револьверного з поворотною головкою 9 і вертикального 4 з різцетримачем. Револьверний супорт дозволяє встановити різальні інструменти на кожній з п’яти граней головки, яка може обертатися на 1/5 оберту відносно горизонтальної осі. Супорт може пересуватися горизонтально по траверсі (Sг) за допомогою гвинта 8 і вертикально або з нахилом (Sр) по власних направляючих. Вертикальний супорт також пересувається горизонтально по траверсі (Sг) і вертикально або з нахилом по власних направляючих (Sв). Крім згаданих , є ще і боковий супорт 11, що пересувається по вертикальному стояку (Sв) і горизонтально (Sг) по своїх направляючих. Наявність трьох, а в деяких модифікаціях токарно-карусельних верстатів і більшої кількості, супортів дає змогу паралельно обробляти торцеві, а також зовнішні і внутрішні циліндричні поверхні заготовки. Керування верстатом здійснюється від двох підвісних пультів 5 і 10, що дублюють основні команди.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+