Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14.3.1. Обкатування та розкатування

Обкатуванням та розкатуванням обробляються циліндричні поверхні, канавки, галтелі, площини та фасонні поверхні. Для обкатування та розкатування поверхонь використовують токарні, розточувальні, свердлувальні, стругальні та агрегатні верстати. У масовому виробництві для цієї операції використовують спеціальні верстати.

Суть процесу полягає в тому, що новерхню деталі піддають обкатуванню чи розкатуванню роликами або кульками. На рис. 14.11 показана схема обкатування вала роликами. Обробка жорстких деталей виконується за один робочий прохід, а при обробці деталей малої жорсткості або при низькій якості попередньої обробки - за декілька робочих ходів.


Зусилля обкатування не повинно перевищувати граничної межі витривалості матеріалу, як правило, значення зусилля визначають за формулою Рг=5000+1,7D, Н, де D - діаметр поверхні деталі, яка піддається обкатуванню. Подача при обкатуванні сталевих деталей знаходиться в межах 0,1-0,6 мм/об, для чавунів - 0,1 -0,3 мм/об, для кольорових металів - 0,1 -0,5 мм/об. Швидкість обкатування суттєво не впливає на якість процесу.

Для підвищення утомлювальної стійкості деталей застосовується обкатування з підігріванням. Вуглецеві сталі підігріваються до температури 450 - 550 °С, а леговані - 325 - 425 °С. Значення зусилля визначають за формулою

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+