Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.5. Організація кабельного зв’язку в артилерійських підрозділах

В умовах ведення противником маневрених дій і широкого застосування ним засобів високоточної зброї, управління в артилерійських підрозділах значною мірою буде залежати від наявності сучасних засобів зв’язку, у тому числі і кабельних. Кабельні засоби зв’язку здатні забезпечити надійне управління підрозділами в умовах сучасного бою.

Кабельний зв’язок забезпечує високу якість каналів зв’язку, швидкість і точність передачі даних, зручність ведення переговорів, захист від РЕП, атмосферних та електричних перешкод, обмежує можливість перехоплення інформації противником.

Для успішного виконання поставлених завдань та організації управління в артилерійських підрозділах використовують засоби кабельного зв’язку; телефонні апарати; комутатори і польовий телефонний кабель.

Телефонний апарат ТА-57 призначений для забезпечення телефонного зв’язку у тактичній ланці управління та дистанційного управління радіостанціями ультракороткохвильового та короткохвильового діапазонів по кабельних лініях зв’язку.

Телефонний апарат ТА-57 є апаратом універсального типу, переносний з індукторним викликом.

Тактико-технічні характеристики телефонного апарата ТА-57 наведені у табл. 13.1.

Телефонний апарат ТА-57 складається з: ящика; знімного блоку; верхньої панелі; мікротелефонної трубки.

Польовий телефонний комутатор П-193М призначений для обладнання польових телефонних станцій малої ємності і забезпечує посилання та прийом сигналів виклику абонентами і їх з’єднання між собою лініями, а також дистанційного управління радіостанціями, рис. 13.5.

Він розрахований на під’єднання 10 проводових кабелів і повітряних абонентських ліній з телефонними апаратами або радіостанціями, в яких передбачене дистанційне управління.

Тактико-технічні характеристики польового телефонного комутатора П-193М наведені у табл. 13.1.

Таблиця 13.1 – Тактико-технічні характеристики ТА-57 та П-193М

Основні характеристики

ТА-57

П-193М

1

2

3

Дальність зв’язку при використанні кабелю типу, км:

- П-274М

20–25

20–25

- П-275

10–12

10–12

Вага, кг

2,75

(без з’єднувального обладнання)

13

Вага з’єднувального обладнання (лінійного щитка з кабелем), кг

-

9

Напруга, В

10

10

Джерело живлення, батарея

ГБ-10-У-1,3 (сухий елемент)

ГБ-10-У-1,3

Час безперервної роботи (без зміни джерела живлення), місяць

3–4

2–3

Час установлення увімкнення апарата в лінію, хв

1–2

(без з’єднувального обладнання)

6–7

Ємність (кількість) номерів, шт.

1

10

Польовий телефонний комутатор П-193М складається з: комутатора ємністю 10 номерів; мікротелефонної трубки; ручки індуктора; з’єднувального шнура для під’єднання другого комутатора; комплекту запасних частин та інструменту; чохла для укладки з’єднувального шнура; штепселів, абонентських шнурів; сумки для укладання і перенесення комутатора; лінійного щитка; з’єднувального кабелю ТСКВ-10×2 довжиною 25 м; сумки для складання і перенесення з’єднувального обладнання; батареї типу ТБ-10-У-1,3; технічної документації.

Усі прилади комутатора змонтовано на шасі, поміщеному в металевий корпус. Корпус являє собою металевий ящик з двома дверцятами, що відкриваються.

Рисунок 13.6 – Польовий телефонний комутатор

П-193М

На лицьовій панелі комутатора розміщені:

- планка з написом: „Пам’ятай, противник підслуховує!”;

- планка для запису позивних абонентів;

- важіль повернення кнопок у вихідне положення;

- опитувально-викличні кнопки для опитування абонентів, посилання виклику і контролю за проходженням розмови з комутатора без застосування шнурів;

- відбійно-викличні клапани, що забезпечують прийом і відбій у комутаторі;

- з’єднувальні гнізда.

На верхній панелі комутатора змонтовано: 10 пар лінійних затискувачів для під’єднання ліній зв’язку до абонентів; 2 клеми „С” для сполучення двох П-193М при сумісній роботі або для приєднання телефонного апарата; клема „Земля” для приєднання заземлення; 5-контактна з’єднувальна колодка для увімкнення колодки шнура мікротелефонної трубки; 30-контактна з’єднувальна колодка з гніздами для увімкнення: з’єднувального кабелю від лінійного щитка; відсік для батареї живлення підсилювача.

При підготовці телефонного апарата ТА-57 до роботи потрібно: провести зовнішній огляд апарата, упевнитися в наявності і цілісності корпусу, трубки, ременя, ручки індуктора; приєднати батарею; перевірити на працездатність, натиснувши на клапан трубки і подути в мікрофон (у мікрофоні повинно бути чутно виразний шурхіт); перевірити справність схеми апарата, для чого потрібно з’єднати 2 апарати між собою і провести перевірку викличних і розмовних ланцюгів.

При перевірці викличних ланцюгів потрібно: надіслати виклик з перевіреного апарата, в другому апараті повинен спрацювати дзвоник; надіслати виклик з другого апарата, дзвоник першого апарата повинен дзвонити.

Також можна замкнути лінії «Л1–Л2». Якщо при цьому обертання ручки індуктора стає важким, то ланцюг посилання виклику працює.

При перевірці розмовних ланцюгів:

- подути в мікрофон апарата, що перевіряється, не натискаючи на розмовний клапан (в обох телефонних апаратах не повинно нічого бути чутно. При натисканні на розмовний клапан чутно шум в обох апаратах); натиснути кнопку «ЦБ» і подути (у першому апараті продування посилюється, в другому апараті – припиняється);

- натиснути кнопку «ПУ» і подути в мікрофон (в обох апаратах нічого не чути); відпустити кнопку «ПУ» і подути в мікрофон другого апарата, в першому чути продування (воно буде гучніше, якщо натиснути кнопку «ПУ» апарата, що перевіряється).

Апарат вмикається в лінію через клеми «Л1–Л2» або через «Л2–К».

При приєднанні телефонного апарата ТА-57 до радіостанції для дистанційного управління потрібно: перемикач «ПРР» поставити в положення «МБ», при передачі натиснути розмовний клапан на трубці (при цьому подається живлення на підсилювач апарата, і радіостанція вмикається на передачу); при прийомі розмовний клапан на трубці відпустити (телефонний апарат і радіостанція перемикаються на прийом).

При підготовці польового телефонного комутатора П-193М до роботи потрібно:

- перевірити його на працездатність (для цього встановити батарею живлення у відсік і під’єднати до відповідних клем);

- під’єднати телефонний апарат ТА-57 до лінійних клем комплекту №1;

- провести перевірку ланцюга виклику шляхом посилання виклику з телефонного апарата;

- перевірити справність шнура комплекту №1, уставивши його у штепсель (наприклад, №2), натиснувши ОВ кнопку №2 і надіслати виклик з робочого місця комутатора (отримання сигналу виклику на дзвінок апарата, увімкненого в комплект №1, свідчить про його справність);

- приєднати телефонний апарат по черзі до лінійних клем решти комплектів і провести аналогічну перевірку ОВ ланцюгів і шнурів;

- перевірити з’єднувальне обладнання лінійних щитків, з’єднавши кабелем ТСКВ-10×2 з комутатором;

- приєднати телефонний апарат ТА-57 по черзі до клем лінійного щитка №1, №2, №3, … і перевірити ОВ клапани.

Польові телефонні кабелі призначені для організації телефонно-телеграфного зв’язку між пунктами управління, побудови ліній внутрішнього теледіючого зв’язку та дистанційного управління радіостанціями.

Основними типами польових телефонних кабелів є: П-274, П-274М, П-275 та інші, їх ТТХ наведена в табл. 13.2.

таблиця 13.2 – Тактико-технічні характеристики польових телефонних кабелів

Найменування

Тип кабелю

П-274

П-275

Вид ізоляції

Поліетиленова, вкрита капроновою оболонкою

Полівініл-хлоридний пластик

1

2

3

Кількість дротів у струмонесучій жилі та їх діаметр: мідних, од./мм

сталевих, од./мм

3/0,3

4/0,25

1/0,3

6/0,25

Опір ізоляції, км/МОм

100

5-10

Опір на розрив, кг

70-80

50-70

Вага 1 км кабелю, Н∙кг

15-16

14

Кількість кабелю на котушці, м

500

500

Вага котушки з кабелем, кг

12-13

14

Дальність зв’язку, км

20-25

25-35 (70)

Польові телефонні кабелі складаються з двох струмо-провідних жил, вкритих полівінілхлоридною (поліетиленовою) ізоляцією завтовшки від 0,4 до 0,6 мм різного забарвлення, а також пластмасової (капронової) оболонки завтовшки від 0,1 до 0,2 мм. Застосування різноманітних матеріалів для ізоляції і оболонки полегшує його вагу і покращує електричні характеристики.

Телефонно-кабельна котушка ТК-2 призначена для намотування (змотування), транспортування і зберігання польового телефонного кабелю.

Телефонно-кабельна котушка складається із: станка; барабана; перемикача ходу з важелем; ременя для перенесення.

Станок складається з двох бокових основ, одна з яких є знімною, скріплених між собою стержнями. До одного стержня приварено напрямну скобу, яка призначена для направлення кабелю при його розмотуванні і змотуванні.

Барабан складається з двох дисків, скріплених трьома смугами, і розміщається на підшипниках, встановлених в основі станка.

Перемикач ходу становить рухому планку, в якій закріплено важіль з великою шестернею.

Обертання барабана здійснюється за допомогою малої шестерні з напіввіссю, які прикріплені до дисків барабана та перемикача ходу. Число зубців шестерні важеля і шестерні барабана співвідноситься як 3:1, завдяки чому істотно збільшується швидкість намотування кабелю.

При розмотуванні кабелю шестерні важеля і барабана роз’єднуються за допомогою перемикача ходу і фіксування в неробочому положенні фіксатором.

Для перенесення котушка споряджена ременем, за допомогою якого котушку можна переносити за спиною. Вага котушки без кабелю 4,5 кг.

Намотувати кабель на котушку потрібно акуратно, виток до витка.

Під час експлуатації берегти котушку від деформації, своєчасно змащувати шестерні.

Кабельний зв’язок організовується там, де дозволяють час та умови обстановки і, як правило, при розташуванні артилерійських підрозділів у районі очікування, обороні, у вихідному районі для наступу і при підготовці до наступу.

Для побудови системи кабельного зв’язку та забезпечення управління в батареї існують штатні сили і засоби зв’язку: взвод управління батареї та відділення командирської машини 1В13 (1В110).

У складі взводу управління (відділення управління) на озброєнні є:

- телефонний кабель П-274 – 8 км для прокладання кабельних ліній;

- телефонний апарат ТА-57 – 6 шт.

У командирській машині командира батареї 1В14 (1В18) є:

- польовий комутатор П-193М – 1 комплект;

- телефонний кабель П-274 – 1,5 км;

- телефонні апарати – 2 од.

Склад засобів зв’язку командирської машини 1В13 (1В110) такий самий, як і в 1В14 (1В18).

Кабельний зв’язок командира батареї з командиром дивізіону та кабельний зв’язок вогневої позиції зі штабом дивізіону організується та забезпечується силами і засобами дивізіону.

Кабельний зв’язок з командиром загальновійськового підрозділу організується за напрямками силами і засобами батареї, якщо пункти управління батареї та загальновійськового підрозділу не розташовані поруч.

Сигнали сповіщення про повітряного противника, радіаційне, хімічне або біологічне забруднення передаються по всіх лініях кабельного зв’язку поза чергою.

Кабельний зв’язок для централізованого управління вогнем дивізіону може бути забезпечений шляхом спрямування кабельних ліній напрямів зв’язку КСП дивізіону – КСП батареї та КСП батареї – ВП.

У вихідному положенні для наступу від вузла зв’язку КСП та ВП батареї кабельний зв’язок організовується з командиром і штабом дивізіону, передовим (боковим) спостережним пунктом, вогневими взводами та загальновійськовими підрозділами.

Висновки з розділу

Організація зв’язку – процес творчий, який не передбачає шаблонних рішень і дій командирів усіх рівнів. Він потребує від них, як організаторів зв’язку постійного та детального знання обстановки, тактико-технічних характеристик засобів зв’язку та вміння спрямовувати всі свої сили на ефективне виконання поставлених завдань.

Забезпечення стійкого зв’язку в складних умовах сучасного бою є важким завданням, його розв’язання може бути досягнуте лише на основі комплексного застосування всіх наявних засобів зв’язку. У ході бою управління підрозділами буде забезпечуватися в основному радіозасобами, роботу яких противник буде намагатися зірвати або ускладнити за допомогою засобів радіоелектронної боротьби. Тому потрібно постійно вдосконалювати способи організації радіозв’язку, розробляти і проводити найбільш ефективні заходи захисту систем зв’язку від радіорозвідки і радіоподавлення противником, набувати навички ведення радіозв’язку в умовах перешкод.

У даному розділі розглянуті тактико-технічні характеристики, загальна будова і порядок експлуатації радіозасобів КМУ, відмінне знання яких, дозволить командиру артилерійського підрозділу організувати безперервне управління вогнем при високих темпах ведення бойових дій, тривалому перебуванні командира в русі, в умовах активних радіоперешкод з боку противника і при застосуванні ним ВТЗ.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+