Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

15.1. Організація та озброєння бригад і дивізій збройних сил основних іноземних держав

Сухопутні війська збройних сил розвинених у військовому відношенні іноземних держав складаються з армійських корпусів і дивізій.

Армійський корпус є оперативно-тактичним з’єднан-ням сухопутних військ. У своєму складі він має декілька дивізій і частини корпусного підпорядкування.

Головним тактичним з’єднанням сухопутних військ збройних сил основних іноземних держав є дивізія. Дивізії у своєму складі мають частини і підрозділи дивізійного підпорядкування і декілька бригад.

Бригада є тактичним з’єднанням. Вона може вести бойові дії як у складі дивізії, так і самостійно.

Кожна дивізія складається з 2 основних компонентів: дивізійної основи і бойових батальйонів.

Дивізійну основу становлять командування і штаб дивізії зі штабною ротою; 3 штаби бригад, також із штабними ротами; окремі батальйони: розвідувальний, військової розвідки і РЕБ, зв’язку та інженерний, армійської авіації; дивізійна артилерія, зенітний дивізіон, тил дивізії; рота військової поліції. Співвідношення і тип бойових батальйонів визначають тип дивізії.

Окремі бригади (піхотні, механізовані і бронетанкові) мають також ідентичну організацію. Кожна може мати від двох до п’яти батальйонів.

Механізована дивізія (додаток В) у своєму складі має: командування; штаб; штабну роту; 3 штаби бригад зі штабними ротами; 5 мотопіхотних і 5 танкових батальйонів; артилерію дивізії, яка складається з трьох дивізіонів 155-мм гаубиць, дивізіону 203,2-мм гаубиць і реактивних систем залпового вогню; зенітний дивізіон „Чапарел Вулкан”; батальйони: розвідувальний, розвідки і РЕБ, зв’язку, інженерний; бригаду армійської авіації; тил дивізії, до складу якого входять батальйони тилового забезпечення бригад і дивізії та інші підрозділи бойового забезпечення і обслуговування; роту військової поліції та роту захисту від ЗМУ.

Бойові батальйони дивізії (танкові й мотопіхотні) мають у своєму складі по чотири бойових роти (танкових і мотопіхотних відповідно), а в мотопіхотному батальйоні, крім цього, є протитанкова рота. Мотопіхотна рота складається з управління, трьох мотопіхотних взводів (у кожному взводі – по 3 мотопіхотних відділення). У кожному відділенні є по 9 чоловік і по одній бойовій машині піхоти (БМП). Протитанкова рота має у своєму складі 3 взводи, які мають на озброєні комплекси ПТКР. Таким чином, у мотопіхотному батальйоні нараховують особового складу - 870 чоловік, БМП – 54, БРМ – 7, 81-мм самохідних мінометів – 6, комплексів ПТКР – 18.

Танкова рота складається з чотирьох танкових взводів. У кожному танковому взводі є 4 танки. Усього в роті – 14 танків (із них 2 – в управлінні).

У танковому батальйоні нараховують близько 580 чоловік особового складу, 58 танків, БРМ – 7, 81-мм само-хідних мінометів – 6.

Артилерійський дивізіон 155-мм самохідних гаубиць має у своєму складі три батареї. У кожній батареї є по вісім 155-мм самохідних гаубиць.

Дивізіон РСЗВ і 203,2-мм гаубиць складається з двох батарей (по 8 гармат) 203,2-мм гаубиць і однієї батареї реактивних систем залпового вогню „МLRS” – 9 пускових установок.

У бригаді армійської авіації є чотири вертолітних батальйони: два протитанкових, один загальної підтримки і один розвідувальний. Усього в ній нараховують 146 вертольотів, із них вогневої підтримки – 50, розвідувальних – 54, загального призначення (багатоцільових) – 30, радіотехнічної розвідки і перешкод – 12.

Кожна дивізія сухопутних військ має три батальйони тилового забезпечення бригад і батальйон тилового забезпечення дивізії.

Бронетанкова і механізована дивізії за своєю організаційною структурою відрізняються лише кількістю бойових батальйонів: у першій нараховують 6 танкових і 4 мотопіхотних, у другій – 5 танкових і 5 мотопіхотних батальйонів [11].

Танкові бригади, які входять до складу дивізій сухопутних військ, мають однакові чисельність особового складу, організацію та озброєння. Крім того, всі підрозділи танкових бригад мають однакові організаційно-штатні структури, озброєння і техніку, а також чисельність особового складу з аналогічними підрозділами мотопіхотної бригади. Різниця між танковою і мотопіхотною бригадами полягає у співвідношенні в їхньому складі танкових і мотопіхотних батальйонів, в організації та озброєнні змішаних і мотопіхотних батальйонів [9].

Танкова бригада у своєму складі має штаб, змішаний танковий батальйон, 2 танкових і мотопіхотних батальйони, артилерійський дивізіон, роти: штабну, винищувально-протитанкову, інженерну, ремонтну й постачання.

У танковій бригаді нараховують особового складу – понад 3 тис. чол., танків – 110, БМП – 50, БРМ – 8, 155-мм самохідних гаубиць – 18, 120-мм мінометів – 12, СПЗ – 12, ПТКР – 24, БТР – 40.

Змішаний танковий батальйон складається із штабу, роти штабної і постачання, 2 танкових і 1 мотопіхотної рот. У батальйоні нараховують більше 400 чоловік особового складу, танків – 28, БМП – 11, ПТКР – 6, БТР – 5.

Мотопіхотний батальйон має у своєму складі: штаб, роту штабну і постачання, 3 мотопіхотних і одну мінометну роти. Нараховують близько 600 чоловік особового складу. На озброєнні батальйон має БМП – 35, ПТКР – 18, 120-мм мінометів – 6 [11].

Бронетанкова й механізована дивізії за своєю організаційною структурою відрізняються лише кількістю бойових батальйонів: у першій нараховують 6 танкових і 4 мотопіхотних, у другій – 5 танкових і 5 мотопіхотних батальйонів. Бойовий і чисельний склад дивізій подано в табл. 15.1.

Таблиця 15.1 – Бойовий та чисельний склад дивізій

Назва з’єд-нання

Особового складу,

тис. осіб

Танків

Гармат і мінометів

РСЗВ

ПТРК

Зенітні засоби ЗРК/ЗА

БМП і БТР

Вертольотів (бойових)

мд

18

250

170

9

270

92/24

700

146/50

бртд

18

250

170

9

270

92/24

700

146/50

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+