Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4. 5. Приклади роботи в ЧАТі : ЧАТ

ЧАТ — це програмний засіб, спеціально створений для спілкування в реальному часі.

Уявимо, що щоденна кількість відвідувачів Веб-сайту до­сягла солідного рівня, скажімо, 100-200 в день і частенько, особливо вечорами, на ньому одночасно знаходяться декілька, спраглих персон, що хочуть поспілкуватися. То чо­му б не подарувати їм можливість поспілкуватися у власній «віртуальній вітальні» — тобто, в режимі ЧАТу?

З двох можливих варіантів ЧАТ-системи — на базі IRC4 або «Веб-чату» — виберемо останній, оскільки існують крупні сервери, що дозволяють створювати власний ЧАТ і підключати його до Веб сторінки.

Як приклад можна відвідати і проаналізувати веб сайт компанії UserLine (http://www.user-line.ru/). На цьому сайті, що є своєрідним аналогом системи конференцій, мож­на знайти програмні засоби, які надають можливості створю­вати власні ЧАТи по одній з таких категорій: Авто/мото, Бізнес і фінанси, Здоров'я, Комп'ютери, Інтернет, Культура і мистецтво, Наука і освіта, Спілкування, Подорожі, Відпо­чинок і розваги, Довідки, Засоби масової інформації, Спорт, Країни і народи, Будинок і сім'я, Духовне життя.

3ЧАТ (англ. Chat) — дружня розмова, бесіда, балаканина. 'IRC (Internet Relay Chat) — система розмовних кімнат в Інтернеті. Є інте­рактивною службою, призначеною для спілкування людей через Інтернет. Користувачі можуть приєднатися до розмови і брати участь в ній. На відміну від традиційної форми розмови, вона ведется шляхом набору текс­ту на клавіатурі.

 

 

<Вікно перегляду повідомлення>

<Вікно запрошення до діалогу>

<ВІКНО ВІДПОВІДІ>

Мал. 4.3. Приклад вікон для роботи у ЧАТі

1 Для участі в діалозі потрібно указати своє ім'я (воно потім буде вказано поруч з повідомленням). Як тільки хто-небудь заговорить, його репліка з'явиться у вікні перегляду повідо­млення. Відповідач пише репліку у вікні відповідь. Спілку­вання відбувається безупинно, причому в звичайному ре­жимі: усі бачать репліки, адресовані кожному окремому учасникові. Нова фраза вводиться в спеціальному вікні, по­руч з яким традиційно розташовуються дві кнопки: «відпра­вити» і «обновити» . Друга кнопка особливо корисна в тих ви­падках (досить частих), коли у браузері не працює автома­тичне відновлення вікна. Чат це такий вид спілкування, який максимально наближений до звичного спілкування.

Стандартний інтерфейс кожного ЧАТа включає форму для введення імені, вікно повідомлень і форму для «введення фрази». Але це — мінімум. Залежно від розвиненості чата, там можуть бути присутні і інші, більш спеціалізовані засо­би. Наприклад, у деяких ЧАТах можлива реєстрація (іноді примусова), після чого за даним ім'ям закріпиться пароль, що буде використовуватися для входу. Цей метод має і плю* си, і мінуси. З одного боку, подібний механізм захищає ім'я від зазіхання зловмисників. З другого, — вам доведеться пам'ятати пароль, до того ж (і це часто буває), якщо ваше ім'я вже було зайнято, то вам його не дадуть, незважаючи на те, з'являється людина, що зайняла ім'я, у ЧАТі або про ньо­го вже давно забули. Тому ім'я приходиться вибирати не зовсім звичайне, втім, у цьому є і свої переваги: співрозмов­ника з незвичайним ім'ям легше запам'ятати.

Ще одна корисна можливість такого виду спілкування, як ЧАТ, це — кімнати приватного спілкування. Цей ме­ханізм дозволяє розмовляти не з усіма «чатланами» (що жи­вуть у чАТі персонажами), а з конкретно обраною людиною. Це дуже зручно для особистих бесід, щоб розмові не заважа­ли сторонні.

Наступна можливість (досить розповсюджена і дуже ко­рисна) — настройка певним чином виду повідомлень. Дійсно, за такого різноманіття персонажів іноді дуже складно відсте-жити, що говорив кожний з них. А виділення запису особли­вим кольором дозволяє краще зорієнтуватися. Деякі ЧАТи також припускають використання при спілкуванні зобра­ження (з якогось стандартного «чатовського» набору). Усі ви-щеперзлічені можливості допомагають спілкуванню.

Але як сильно часом хочеться побачити особу співрозмов­ника! Тому багато ЧАТів підтримують галерею своїх учас­ників. Там кожний може одержати персональну сторінку і помістити на ній свою (або не зовсім свою) фотографію. До­сить цікаво дивитися як на фотографії, так і на творчість са­мих учасників, що іноді представляють замість своїх осіб до­сить забавні картинки5.

Можна любити ЧАТи або ненавидіти їх. Але в будь-якому випадку самі по собі вони вже окрема країна, побудована на спілкуванні, зі своїми правилами і законами.

5 Популярні українські Веб-чати: «Янус ЧАТ» —, ЧАТ на «Радіо» — http: //www.gala.net/chat, Всеукраїнський ЧАТ —, Донецький ЧАТ —, ЧАТ сайта «Динамо» Київ http://www.mashke.org/chat/ та інші.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+