Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.3.4. Виробництво крупи нових видів

У крупі міститься недостатня кількість незамінних амінокислот, а також кальцію, заліза, вітамінів. За споживчими якостями вона поступається м'ясу та молоку. Підвищити її цінність можна різними способами.

Якщо змішати зерно з різними білковими і вітамінними добав­ками у певному співвідношенні, то можна одержати суміш з білко­во-вітамінним комплексом.

Нині розроблено технологію виробництва крупи підвищеної спо­живчої цінності. Нові види крупів є комбінованими продуктами, які виробляють на основі натуральної круп'яної сировини з додаванням збагачених речовин тваринного (знежирене сухе молоко, сухий яєч­ний білок) або рослинного (горох, соя) походження, вітамінів і міне­ральних речовин.

Процес виробництва збагаченої крупи нескладний. Крупу (гре­чану, рисову, вівсяну, горохову) розмелюють на борошно, просіюють на розсівах крізь капронові сита № 32к - 35к. Прохід надходить у бункери з сухим знежиреним молоком та макаронним борошном (табл. 26). З бункерів за допомогою встановлених під ними дозаторів борошно й сухе молоко в кількості відповідно до заданої рецептури подаються у змішувач, куди одночасно з невеликих бункерів доза­торами подаються вітаміни й різні добавки. Після ретельного пере­мішування однорідна суміш надходить у бункер, розміщений над пресом, матриці якого дають змогу виготовляти крупу певної форми й розмірів, подібно до рисової, гречаної або горохової.

Після пресування крупу пропарюють, підсушують до вологості 12 — 13 %, сортують за розміром, пропускають через магнітні маши­ни й фасують.

Вироблені таким способом крупи мають добрі смакові якості, швидко (15 - 20 хв) розварюються. Каша з них смачна й розсипчаста.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+