Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1. 3. Класифікація засобів розміщення туристів

ВИДИ ЗАСОБІВ РОЗМІЩЕННЯ ТУРИСТІВ

Розвиток туризму викликав зростання готельного господарства як го­ловної складової туристичної галузі. Більше того, в умовах зростаючої конкурентної боротьби на міжнародному туристичному ринку, сучасне го­тельне господарство в більшості країн світу виділилось у самостійну га­лузь економіки.

Засоби розміщення характеризуються великою різноманітністю за вида­ми й типами. У залежності від призначення вони поділяються на такі: го­телі, мотелі, ротелі, ботелі, флотелі, кемпінги, флайтелі, туристичні котед­жі, шале, бунгало, турбази. Готелі та мотелі відносяться до основних за­собів розміщення, а решта до додаткових.

Готель — найбільш поширений стаціонарний тип засобів розміщення, характерними рисами якого є високий рівень розвитку матеріально-техніч­ної бази та використання сучасних прогресивних форм і методів управлін­ня й організації господарства.

Готельні підприємства в залежності від призначення поділяються на два види:

готелі економічного класу для масового туризму;

готелі розряду «люкс» і конгреси!.

Готелі масового туризму за своєю архітектурою та плануванням можуть відповідати готелям вищої категорії, але вартість номерів у них нижча. У цих готелях на першому, цокольному поверсі, що з'єднує кілька багатопо­верхових корпусів, розташовані ресторани, магазини, виставочні салони, відділення зв'язку, бюро туристичного обслуговування. Крім ресторанів у готелях є бари, буфети та кафе.

Кожний номер має повний санвузол, радіо, телефон. Кімнати умебльо­вані недорого, але комфортно. Чисельність обслуговуючого персоналу в таких готелях зведена до мінімуму.

Готелі розряду «люкс» і конгресні — це фешенебельні готелі, тут висо­кі ціни тому, що у всьому присутні не тільки комфорт, але й розкіш. Особ­ливо це є характерним для готелів цього розряду США. Так, у 1992 р. журнал «Хоутелз» ознайомився з готелями дев'ятьох міст світу, де турис­там надаються найбільш дорогі номери. Лідером своєрідного конкурсу став двоповерховий «люкс-апартамент» у готелі «Фонтебло Хилтон» (США), площею 1858 м2. Номер має чотири спальні, п'ять ванних кімнат, кухню, вітальню та їдальню. Великі вікна від підлоги до стелі дають мож­ливість гостям милуватися панорамою Атлантичного океану та курорту Майямі. «Люкс-апартамент» прикрашено колонами, бронзовими статуями та кришталевими люстрами; дерев'яні панелі інкрустовано вставками кре­мового, бежевого та чорного кольору. Вартість проживання за добу дорів­нює 5000 доларів США, а його завантаження — 62 відсотки протягом ро­ку.

Мотель — порівняно новий тип шляхового готелю, батьківщиною яко­го є США. Спочатку це були досить примітивні споруди (на початку XX ст.), а в 1935 р. з'явився перший мотель, уже як комфортабельний готель для автотуристів зі стоянкою для автомобіля, автосервісом, заправкою та іншими послугами.

Ротель — пересувний готель, що являє собою вагон з одно— та дво­місними відсіками, в яких розташовано спальні крісла (з трьома регулято­рами положення). Кожний відсік забезпечено вентиляцією, індивідуаль­ним освітленням. Крім того, є відсік для перевдягання, умивальник і туа­лет. У задній частині вагону міститься кухня та холодильник. Ротелі бу­вають двох типів: для масового туризму та класу «люкс». До ротелів кла­су «люкс» під'єднуються додаткові вагони, де є бари, ресторани, дискоте­ки, спортзали. Ботель — новий вид невеликих готелів на воді (від англійського «бот. — човен). В Одесі створено яхт-клуб «Морлим», що намагається розвива­ти яхтений туризм й організовувати будівництво ботелів.

Флотель — «курорт на воді». За останні 100 років це нововведення І готельній індустрії вважається найбільш хвилюючим. Флотель надає від починаючим широкий вибір послуг: риболовля, човни, підводний спорт вишки для стрибків у воду, басейни тощо. Лідерами в будівництві флотелів є фірми США , Іспанії, Швейцарії.

Підвищений інтерес до відпочинку на воді сприяв виникненню ново: форми розміщення туристів — «будинку на воді», тобто плавучих будинків корисною площею до 50 м , що розташовуються на платформах довжиною близько 12 м типу катамарана з навісними двигунами.

Флайтель — «літаючий готель» або аероготель. Перший флайтель бу­ло збудовано в Оклахомі. Його обладнано майданчиком для посадки літа­ків і телефонним зв'язком з метеостанцією. Таких готелів небагато тому, що це надзвичайно дорогий вид відпочинку.

Такі засоби розміщення туристів як кемпінги, туристичні котеджі, турбази, альпіністські табори розташовуються, як правило, в мальов­ничій місцевості. Тут розселення може бути в наметах, котеджах (будин­ки з усіма зручностями на 2-3 кімнати), будиночках. Для туристів працю­ють ресторани, бари, дискотеки, басейн. Як правило, туристичне обслуго­вування тут має сезонний характер.

У світовій практиці готельної індустрії варто також виділити шале та бунгало.

Шале (від французького слава «шалет») — це сільський будиночок у горах. Шале як тип готелів вперше виник у Швейцарії.

Бунгало — сільський будинок у вигляді легкої будівлі з верандами Найчастіше зустрічається в тропічних країнах.

Різноманітність форм і видів розміщення туристів з кожним роком зрос­тає. Так, в американському місті Кі-Ларго у Флориді збудовано підводниіі готель, що носить ім'я фантаста Жюля Верна. На глибині 9 м туристи ма ють змогу милуватися красою моря. У Сінгапурі відкрився перший у сві­ті плавучий готель на 200 номерів. Спеціалісти фінської фірми «Вяртсиля» спроектували тримаран — плавучу базу відпочинку для 2 тис. Туристів, що має подобу штучного острова, який можна відбуксувати до теплих тро­пічних морів і заякорити. А на самій півночі Швеції зимою не пустує жод­ного дня «Арктик Холл» — готель, створений зі снігу та криги, площею 600 м2 з конференц-залом, баром, рестораном, кінозалом, картинною гале­реєю та каплицею.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+

1. 3. Класифікація засобів розміщення туристів