Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1. 3.3. Класифікація готелів (мотелів) в Україні

До 1992 р. готелі України (і всіх колишніх республік СРСР) поділялись на сім розрядів: «Люкс», «Вищий А», «Вищий Б», І, II, III, IV. У 1991 р, Державний комітет України з житлово-комунального господарства затвер­див «Рекомендації про порядок віднесення комунальних готелів України» до міжнародної класифікації. Вказаними рекомендаціями запроваджується уніфікація вимог до готелів згідно з чинними міжнародними стандартами, що дозволяють віднести готелі до одного з чотирьох розрядів: «4 зірки», «З зірки», «2 зірки», «1 зірка».

У даних рекомендаціях не визначаються критерії оцінки готелів «Люкс» (»5 зірок») тому, що готелі такого типу на сьогодні відсутні в системі жит­лово-комунального господарства. Однак, розвиток іноземного туризму б Україні, особливо таких його видів як конгресний і діловий, буде сприяти будівництву саме таких готелів. Тому, доцільно вказану класифікацію го­телів доповнити та розглянути основні вимоги до готелів «Люкс» або «5 зірок».

Готелі «Люкс» повинні розташовуватись у будівлях, збудованих за ін­дивідуальним проектом, що відрізняються оригінальністю архітектури й оснащені сучасним інженерним обладнанням і засобами автоматики. Не­від'ємною вимогою є наявність світлової реклами з назвою готелю та ху­дожньою емблемою, а також повний благоустрій під'їзних шляхів, підхо­дів до готелю, двору та прилеглої території. Неодмінною умовою є наяв­ність забезпечених охороною критих стоянок для легкових автомобілів із зоною обслуговування та механізованими постами для миття.

Інженерно-технічне обладнання й устаткування будівлі, зокрема, цент­ральне опалення та кондиціювання в усіх приміщеннях, цілодобове гаря­че водопостачання та функціонування ліфтів, а також звукоізоляція, здій­снюються на рівні світових досягнень.

Готелі «Люкс» повинні мати вестибюлі для прийому гостей, упорядко­вані холи на кожному поверсі, конференц-зал, телефонний зв'язок, що за­безпечує замовлення на міжміські та міжнародні телефонні розмови. У готелі працюють ресторани вищої категорії, кафе та буфети на кожному по­версі. Крім того, працюють перукарня, косметичний кабінет, пошта, пункт обміну валюти, фірмові магазини, а також побутові служби з ремонту та прасування одягу, термінової хімчистки та прання, ремонту взуття, прока­ту предметів культурно-побутового призначення тощо.

У готелі «Люкс» проводяться конгреси, міжнародні конференції, симпо­зіуми, фестивалі, тому комплекс приміщень для культурно-спортивного обслуговування включає: кіноконцертний зал, оснащений апаратурою для синхронного перекладу не менше ніж чотирма мовами, при ньому має бу­ти не менше 3-4 приміщень ( на 100-150 місць кожне) для секційних засі­дань; зал атракціонів; спортивний зал із тенісним кортом, плавальний ба­сейн, спортивні майданчики та літній тенісний корт, кегельбан.

Номери для проживання мають бути одно— та двомісними, при цьому не менше 10 відсотків — багатокімнатні номери, в кожному з них вста­новлено радіоприймач, телевізор, телефон, холодильники.

У всіх номерах — повний санвузол (умивальник, душ, ванна, унітаз; усі багатокімнатні номери з біде). У номерах і холах повинні встановлювати­ся високоякісні гарнітурні меблі.

Вимоги до готелів «4 зірки»: будівля, її зовнішнє оформлення, благоус­трій території аналогічні готелям типу «Люкс» (»5 зірок»). Послуги щодо обслуговування автомобілів обмежуються лише їх зупинкою та наявністю автостоянки, забезпеченою охороною. Вестибюлі мають бути просторими, мати декоративне озеленення, художні композиції, зони відпочинку, об-лаштовані високоякісними гарнітурними меблями, а також аудіовізуальни­ми установками.

Інформаційні послуги: пункт поштового зв'язку (не менше 12 годин роботи); бізнес-центр; телефакс, телекс, телетайп; 1-2 кімнати (офіси) для ділових переговорів; розмножувальна техніка; міжміський та міжна­родний телефон; послуги секретаря-друкарки із знанням іноземної мо­ви, прокат друкарських машинок із латинським шрифтом тощо.

Послуги ресторанного господарства: ресторан з банкетними залами; нічний ресторан із вечірньою концертною програмою; бар у вестибюлі го­телю; валютний бар.

У ресторанах і барах має бути фірмова столова білизна, посуд, столов набори з монограмою чи емблемою підприємства, меню трьома іноземними мовами. Крім того, надаються наступні послуги: обслуговування в но мерах цілодобово (подання сніданків, обідів, вечерь), продаж квітів у залах ресторанів, бронювання місць у ресторані, виклик таксі тощо.

Готелі цього розряду надають цілодобово такі послуги як піднесення багажу, прийом на збереження багажу та цінностей, виклик автомобіля, по­будка. Пропонуються також додаткові послуги: салона-перукарні (у т. ч. косметичний кабінет, манікюр, педикюр), ремонт і прасування одягу, ре­монт і чищення взуття, термінове прання та хімчистка, виконуються за­мовлення на оформлення транспортних квитків, прокат автомобілів, тор­говельне обслуговування через мережу магазинів і кіосків ( у т. ч. продаж за валюту), банківські послуги та медичне обслуговування. У готелях «4 зірки» мають працювати цілодобово медичні пункти, а також аптечний кі­оск у денний час.

Велика увага звертається на культурне та спортивно-рекреаційне обс­луговування. У готелі має бути універсальний зал для проведення конгре­сів, культурних заходів тощо, з установкою для синхронного перекладу, приміщеннями для секційних засідань. Для організації виставок, демонст­рації творів мистецтва, моделей, проведення різних конкурсів має бути ек­спозиційний зал (салон).

У готельних комплексах цього розряду мають бути сауни з баром і за­лом спортивних тренажерів, за бажанням туристів проводиться масаж. Го­телі та мотелі зорієнтовані на рекреаційний туризм, крім того, мають ке­гельбани чи більярди, зали ігрових автоматів, солярії, спортивні майдан­чики, тенісні корти, кімнати для настільного тенісу, оснащені пляжі тощо Характеристика номерів та інші кількісні показники різних типів готелів представлені в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3

Мінімальні вимоги до готелів згідно рекомендаціями про категорію засобів розміщення в Україні

 

 

 

Параметри

Одиниця виміру

Розряди готелів (мотелів)

"5 зірок"

"4 зірки"

"3 зірки"

"2 зірки"

Вестибюль: на одне готельне місце

м2

 

0,8

 

 

сукупна площа

м2

понад 70

понад 70

не менше 70

 

Ліфти: з Інтервалом чекання

сек.

ЗО

ЗО

45

понад 45

Номери на 1-2 особи

%

100

90

70

50

Багатокімнатні номери

%

10

5

менше 5

 

Номери з повним санвузлом

%

100

100

70

40

Мінімальна площа номеру: однокімн. на 1 особу

м2

не менше 14

10-12

7-9

6-9

однокімн. на 2 особи

м2

16-20

14-16

11-14

10-14

однокімн. на 3 особи

м5

-

16-20

14-16

14-16

двокімнатного

м2

не менше

зо

не менше 22

не менше 22

не менше 22

трикімнатного

м2

не менше 55

не менше 40

не менше 40

 

Предмети гостинності одноразового вжитку у фірмовому виконанні

кіль­кість

не менше 10

не менше 10

3

1

Зовнішній телефонній зв'язок

%

100

100

70

40

Міжміський І міжнародний зв'язок із номерів у кредит

%

100

100

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+