Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14. Зберігання плодоягідної продукції

Незважаючи на невисоку енергетичну цінність плодів кісточко­вих, зерняткових та ягід їх значення у житті людини досить велике, оскільки в них міститься 10 — 20 % біологічно активних речовин. Це — цукри, кислоти, пектинові речовини, вітаміни, клітковина, геміцелюлоза. Плодоягідна продукція має не тільки біологічну цін­ність, а й високі смакові властивості, що визначаються цукрово-кислотним коефіцієнтом, який дорівнює 14 — 15 та відповідає кисло-солодкому і не потребує виправлення. На хімічний склад плодів, крім сортового, впливають фактори вирощування.

Лежкість плодів визначається періодом зберігання, за якого вони тривалий час мають добрий товарний вигляд, високі смакові якості і мало втрачають у масі.

За періодом зберігання в оптимальних умовах плоди поділяють на три групи: з тривалим періодом (3 — 8 міс) — яблука й груші зи­мових сортів, виноград пізніх строків дозрівання, лимони, апельси­ни, журавлина, горіхи; з середнім (1 — 3 міс) — яблука, груші, айва, брусниця, виноград середніх строків дозрівання; з коротким (15 - 20 діб) — яблука ранні, всі кісточкові, ранні груші та виноград, ягоди смородини, аґрусу та ін.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+

14. Зберігання плодоягідної продукції