Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.4.1. БУЛЬБОПЛОДИ

У світовому землеробстві є кілька бульбоплідних культур: картоп­ля, батат, маніок, ямс, таро. Картопля — одна з найважливіших і найбільш поширених бульбоплідних рослин.

Батат (солодка картопля) — багаторічна рослина з повзучими стеблами до 5 м завдовжки. У ґрунті утворює потовщені бічні коре­ні — бульби з білою м'якоттю. Урожай бульб сягає 70 - 100 ц/га. Маса однієї бульби — від 0,5 до 4,5 кг і навіть 25 кг. Належить до родини в'юнкових. Поширений в Африці, Індії, Китаї, Японії, Пів­денній Америці, в південно-східних районах США. В СНД незначні площі батата розміщені в субтропіках Кавказу (Сухумі), Середній Азії (Туркменія). У їжу бульби вживають як картоплю — вареними, печеними, тушкованими та в іншому вигляді.

Маніок належить до родини молочайних. Це багаторічна чагар­никова рослина (до 3 м заввишки). На бічних коренях утворює ве­ликі (до 1,5 кг) веретеноподібні бульби. З них готують оладки, га­лушки, якими замінюють хліб, картоплю. Поширений в Індії, Аф­риці (Конго, Нігерія та ін.), Індонезії, Південній Америці.

Ямс походить з родини діоскорейних. Це однорічна трав'яниста рослина, утворює кореневі потовщення — бульби, маса яких досягає 50 кг. Їдять їх у вареному вигляді як картоплю (за смаком нагадує бульби картоплі). Бульби сушать і виготовляють з них борошно. Поширений в Африці, Центральній і Південній Америці, Азії.

Таро — з родини ароїдних. Це багаторічна трав'яниста рослина. Бульби утворюються на кінцях кореневищ. Маса бульби до 4 кг. Вживають бульби вареними (супи), смаженими, готують з них ваф­лі, печиво, торти. Поширене в Азії (Китай, Японія, Індія), Індонезії, Африці.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+

2.4.1. БУЛЬБОПЛОДИ