Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.2. Хто і як може почати займатися

прийманням та обслуговуванням гостей

В умовах ринку наданням послуг ГС можуть займатися всі ба­жаючі громадяни, які мають у своєму володінні житлові площі, придатні для короткочасного розміщення і харчування гостей і туристів. У міських і сільських зонах наданням послуг ГС можуть вільно займатися домогосподарства, що мають вільні або умов­но вільні житлові приміщення у власних будинках і квартирах.

Досвід організації сільського зеленого туризму в світі та в Ук­раїні переконливо свідчить, що ця робота у 9 випадках з 10, як правило, НЕ Є ФОРМОЮ ПРОФЕСІЙНОГО БІЗНЕСУ, але вод­ночас і не може бути хобі.

ГС - це дуже специфічний бізнес домашньої гостинності, який вимагає доброго розуміння та правильного застосування практич­ного ділового досвіду людей особливого ґатунку та специфічних навиків організаторської роботи. Управлінські та оперативні вміння можна набути, вдосконалити та регулярно поновлювати безпосе­редньо під час роботи. Успіх буде Гарантований за умов співпраці з іншими підприємцями та прийняття до уваги практичних діло­вих порад.

Перед тим як розпочати свою діяльність у цій сфері, задайте собі такі запитання.

• Чи підприємництво у сфері гостинності саме для мене?

• Чи люблю я зустрічатись й працювати з іншими людьми?

• Чи подобається мені приймати незнайомих людей у власній садибі?

•  Чи володію я достатньо глибокими знаннями у сфері, де планую працювати?

• Чи маю я достатні туристичні вміння і навички?

• Чи вмію я добре користуватись туристичним обладнанням та екіпіровкою?

• Чи бажаю я довго працювати у важких умовах?

• Чи вмію я планувати витрати та дотримуватись кошторису?

Якщо всі відповіді на поставлені запитання «так», ви зможете довести, що здатні бути успішним підприємцем у цьому бізнесі. Однак пам'ятайте, що малий бізнес має значні шанси зазнати не­вдачі. Головним елементом вашого стабільного успіху в цій не­простій сфері прикладення зусиль повинно стати планування.

Перш ніж розпочати втілення власних мрій у життя, дуже важ­ливо зрозуміти, що малий бізнес у більшості випадків потребує уважного аналізу, ретельної оцінки себе та наявних ресурсів, добре розробленого та організованого плану.

Незважаючи на те, що ви можете мати прекрасний досвід як провідник на туристичних маршрутах у горах або кухар, ви і ваша родина можете бути не готові прийняти гостей так, як це потрібно для успіху підприємства: зі знанням справи й одночасно вишука­но.

Вашу Гостинну садибу необхідно зорієнтувати на визначену мету.

В цій формі малого бізнесу запорукою успіху виступають такі чинники: вольовий характер, емоційне забарвлення, бажання роз­ділити свою садибу з іншими людьми. Ваша особиста популярність, обізнаність з різними психологічними типами людей, повернення наших початкових і передпочаткових витрат та очікування щодо прибутків. Само собою постає запитання — що саме послужило головним мотивом для започаткування бізнесу такого плану: чи то невелика субсидія на додаток до основних доходів, прагнення по­кращити свій життєвий рівень та естетична насолода, чи, може, звичайне бажання сумлінного бізнесмена повернути отриману пошуку?

Гостинна садиба вимагатиме від вас справжньої відданості лю­дям. Ви і тільки ви можете створити сприятливу атмосферу для наших гостей та відвідувачів. Ваші клієнти будуть певний час жити у вашому власному домі, тому потрібно забезпечити їм приємний відпочинок. Від вас уже залежить, чи буде в цьому домі лунати сміх, чи будуть люди спокійно та безтурботно спати, чи нахвалюватимуть вони ваші сніданки-обіди. Вас повинні постійно хвилювати такі запитання:

Наскільки зручним є перебування гостей у вашій садибі?

Чи отримують вони всього досхочу?

Чого їм не вистачає? Чи навпаки, чого у них занадто багато?

Що їх непокоїть? Чи цікаво їм у вас? Можливо, їм щось вже набридло?

Забагато метушні? Щось бентежить?

Чи не занадто обмежують відпочинок ваших гостей ваші правила внутрішнього розпорядку?

А яким бачать вас гості — яскравою особистістю, ерудованим співбесідником, ініціатором дозвілля та розваг? Спокійним та роз­важливим або ж, навпаки, гарячим та вибуховим? Неупередженим?

Чи ваші гості розмовляють з вами, весело сміються та по-справжньому спілкуються з вами та іншими гостями у вітальні або їдальні?

Чи вам справді вдається зробити так, щоб вони почувалися як у себе вдома?

Чи, навпаки, ви з нетерпінням очікуєте їхнього від'їзду? На­скільки добре налагоджені ваші стосунки з торговцями, місцевими урядовцями, громадою взагалі, вашими сусідами, поліцією та по­жежниками, розташованими неподалік ресторанами та мотелями?

Гостинна садиба ЗАВЖДИ ВИМАГАТИМЕ ВІД ВАС РЕТЕЛЬ­НОГО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ.

Ви та ваша сім'я повинні будете повністю віддатися справі, бо тільки в такий спосіб ведення бізнесу в цій сфері результати від діяльності будуть позитивними.

Вам слід, окрім одного традиційного протоптаного шляху, оби­рати кілька нових неходжених стежин.

Ви повинні бути добре організовані, а також усвідомлювати, що всі люди різні, звідси й відмінність в їхніх уподобаннях, вимо­гах та потребах.

Проявіть максимальну турботу про добробут вашого відвідува­ча, безпеку його відпочинку та комфорт.

Подбайте про те, щоб, якщо не ви, то хтось із членів вашої родини постійно був у домі, тому що ваші гості потребують по­стійних порад.

Будьте завжди уважними до ваших гостей, вислуховуйте їх, присвячуйте себе їм цілодобово.

Якщо після всього прочитаного вище ви вважаєте, що ця спра­ва саме для вас, то рекомендуємо вам зробити такі кроки.

1. Зустрітися із досвідченими фахівцями цієї справи.

2. Визначити види ваших послуг.

3. Проаналізувати ваші можливості.

Зустріч із професіоналами

Найперше, що ви повинні зробити, — це зустрітися з людьми, які вже працюють у цій сфері бізнесу. Відвідайте ГС, подібні до вашої.

Спробуйте розібратися в тому, чим займаються інші, наскільки це можливо.

Наприклад, зустріньтеся з якомога більшою кількістю госпо­дарів і розмовляйте з ними про вашу справу якомога довше. Не бійтеся ставити як складні, так і прості запитання. Набагато про­стіше вчитись на чужому досвіді. Якщо можливо, спробуйте по­працювати у такій садибі деякий час.

• Використовуйте всі можливі освітні програми, які надають держава, навчальні заклади, місцева влада.

Приділіть особливу увагу тим програмам, які стосуються орга­нізації туризму та малого бізнесу.

• Використовуйте наочні посібники, книжки, брошури та статті для поліпшення вашого розуміння місцевої екологічної ситуації,

наявних пропозицій та попиту, менеджменту та законів про охо­рону довкілля.

Визначення видів ваших послуг

Усі туристи можуть бути поділені на декілька таких груп:

1). активні споживачі — рибалки, грибники та мисливці;

2). пасивні споживачі — малорухливий відпочинок на берегах водойм та недалеко від самої садиби;

3). активні неспоживачі — прогулянки на природі, сплав по річках тощо;

4). пасивні неспоживачі — спостерігання звірів, птахів, рослин у супроводі Гіда, фотографування та фотополювання.

Ретельно проаналізуйте ваші можливості:

Що може привабити людей приїхати та зупинитись у вас?

Яке обслуговування та обладнання ви можете запропонува­ти?

Які види туристів відвідують вашу місцевість у даний час?

Яка ваша майстерність у сфері гостинності?

Які ваші ресурси (фінанси, обладнання тощо)?

Визначальним для успіху є вміння так організувати вашу спра­ву, щоб споживачі, навколишнє природне середовище, ваша май­стерність та ресурси були оптимально збалансовані. Добре обду­майте, наскільки повно ваші послуги будуть відповідати потребам потенційних клієнтів та який імідж ви оберете для себе.

Обміркуйте таке:

Який досвід я можу запропонувати?

Як виглядає моє обладнання (нове, привабливе чи те, яке вже було у користуванні)?

Чи запропоновані мною послуги адекватні?

Чи відповідають вони вимогам споживача?

Чи маю я місце для збереження й обслуговування обладнан­ня?

Чи розташоване моє підприємство у відповідному місці? Визначаючи види ваших послуг, запитайте себе:

Що реально клієнт буде споживати/купувати?

Яку вигоду для себе він шукає?

Який мій досвід? Які знання? Яка майстерність?

Яку допомогу я можу надати туристові?

Незважаючи на те, що ваші клієнти спершу відгукнулися на рекламу, вони шукатимуть у вас або у вашому Гідові товариша, помічника, вони очікуватимуть пригод, несподіванок, вашого ро­зуміння та знання як місцевості, так і законів природи. Обов'язково запишіть вашу концепцію на папері.

Задайте собі такі запитання:

Чим моя концепція відрізняється від інших і чим вона краща від існуючих?

Як моє підприємство найкращим чином служитиме спожива­чеві?

Чи моя концепція потенційно успішна?

Як можна вдосконалити концепцію?

Отже, ви визначилися з тим, що діяльність «Гостинна садиба» саме для вас. Як ми вже говорили раніше, малий бізнес — це бізнес підвищеного ризику. У вас є два шляхи, як почати його розвиток з правової точки зору. Перший і найпоширеніший сьо­годні в Україні шлях — нелегально, тобто без жодної юридичної реєстрації.

Власними силами для гостей звільняються одна або кілька кімнат у будинку. Використовується наявне у будинку обладнання: меблі, постільна білизна, посуд тощо. Плюс у тому, що при цьому ва­ріанті ви практично не витрачаєте коштів. Мінус у тому, що ви не можете активно рекламувати власні послуги, а отже, переважна більшість потенційних туристів просто не знатиме про ваше палке бажання прийняти їх на відпочинок у власній садибі. Ваш шлях до успіху буде дуже тривалим у часі. Припустімо, що ваші друзі та знайомі з інших регіонів, яким ви розповіли про свій новий «бізнес», приїдуть відпочити до вас самі, їм сподобається. Вони порекомен­дують вашу Гостинну садибу своїм знайомим, які приїдуть до вас на відпочинок на другий рік. На третій рік ви вже зможете прий­няти їхніх знайомих. Через років 5 після початку діяльності ви будете мати певне коло своїх клієнтів. Але тільки у тому випадку, якщо зможете надати всім їм, без винятку, послуги надзвичайної якості за досить помірними цінами. Чи зможете ви без достатніх знань та досвіду, без навчання та контактів з професіоналами бути на 100% успішними та безпомильними?

Тепер припустімо, що ваші друзі та знайомі з інших регіонів, яким ви розповіли про свій новий «бізнес», приїхали відпочити до вас самі... їм не сподобалося. Вони не порекомендують вашу Гос­тинну садибу своїм знайомим, які не приїдуть до вас на відпочи­нок на другий рік. Коло замкнулося?

Разом з тим підприємцям-початківцям доцільно на перших по­ри х здійснювати цей вид діяльності за сумісництвом з основною роботою, оскільки при сезонному попиті на послуги розміщення бувають 3—6-місячні періоди майже повної відсутності клієнтів.

Надання вільних житлових приміщень гостям практично не буде перешкоджати основному роду діяльності громадян, тому що для клієнта важливо лише отримати чисту кімнату і сніданок, що цілком забезпечується або протягом дня членами сім'ї, які мають вільний час, або у вечірній чи ранковий час членами сім'ї, які працюють по та будинком. За певних обставин безпечного ведення ГС її влас­никові немає необхідності постійно перебувати в будинку, коли там відпочиває клієнт, вільний вхід і вихід у будинок йому пови­нен забезпечити додатковий ключ. Тому участь власників будинків у системі послуг ГС може принести їм додаткове джерело доходів. Така діяльність стає особливо ефективною для громадян, що мають дачні ділянки, коли вони повністю можуть здати в оренду спою житлову площу для гостей, мешкаючи при цьому на дачі. В цьому випадку ГС з категорії homestay переходить у категорію upartments.

Звичайно, можна використовувати свої зайві житлові площі як основне джерело доходів, тоді більше часу доведеться приділяти професійному просуванню своїх послуг на ринок, займатися пос­тійним пошуком клієнтів. Але як у першому, так і в другому ви­падках, необхідна реєстрація цього виду діяльності в податкових, санітарних, пожежних та інших державних службах за місцем роз­ташування житлового приміщення, призначеного під ГС.

Для заняття господарюванням ГС доцільно мати статус індиві­дуального підприємця без створення юридичної особи, тому що немає необхідності мати статус юридичної особи, відособлений ба­ланс, розрахунковий рахунок та інші формальності, характерні для комерційної організації.

Варіанти створення товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерного товариства і т. п. для заняття підприємницькою діяль­ністю з ГС практично неефективні за обсягом прибутковості ма­лих готелів, сезонністю прибуття клієнтів і податковою системою, властивих юридичним особам.

Зареєструватися як індивідуальний підприємець без створення юридичної особи повинен хтось із повнолітніх членів сім'ї, бажа­но один зі співвласників житла, який і буде юридичне відповідати перед податковою інспекцією за фінансові результати своєї діяль­ності й регулярно надавати звітність щодо доходів і сплати по­датків, а також відповідати за санітарні і протипожежні умови проживання і харчування гостей у приватному будинку.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+