Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

6.8.2. Беконна відгодівля

Це особливий вид відгодівлі молодняку, за якого одержують м’ясо високої якості. Беконом називають молоду свинину, виготов­лену у вигляді половинок розробленої туші без голови, хребта, ло­патки, нижніх ділянок кінцівок і особливим способом просолену та прокопчену.

Для беконної відгодівлі відбирають підсвинків живою масою 25 — 30 кг у 3-місячному віці білої масті, на середніх за висотою кінців­ках, без ушкоджень шкіри, з довгим рівним тулубом, легкими лопат­ками, відносно невеликою головою, широкими і добре розвиненими окостами. Таким вимогам найбільше відповідає молодняк породи ландрас, великої білої, естонської беконної, полтавської м’ясної, української м’ясної та їх помісей.

Тварин на бекон відгодовують у два періоди. Перший триває від

2,5- до 5 — 5,5-місячного віку за середньодобових приростів 450 — 500 г, другий — від 5 — 5,5- до 7,5 — 8-місячного віку за середньодобових приростів не нижче від 600 г і досягнення живої маси молодняку 95 - 105 кг.

Високоякісний бекон приємний на смак, блідо-рожевого кольо­ру, з добре вираженою мармуровістю, сала рівномірно розподілене по поверхні туші, білого кольору, щільне. На спині і поперековій ділянці товщина сала має бути від 15 до 35 мм без шкіри, маса ту­ші — не менше ніж 53 і не більш як 72 кг, на грудинці — мінімум два-три шари м’яса, довжина беконної півтуші — не менше ніж 75 см.

Бекон високої якості отримують тільки за згодовування раціонів, збалансованих за всіма поживними речовинами, особливо за проте­їном. На початку відгодівлі його кількість на 1 к. од. має становити 120 — 140, у кінці — 90 — 100 г. При цьому краще використовувати спеціальні комбікорми. Відгодівлю можна здійснювати і на концен- тратно-картопляних та концентратно-коренеплідних раціонах, у складі яких концкорми становлять 60 — 70 %.

До кормів, що поліпшують якість бекону в другий період відго­дівлі, відносять ячмінь, горох, жито (до 30 — 40 % за поживністю), просо, люпин, вику, збиране молоко, бідне на жир рибне борошно, зелені та соковиті корми; які погіршують — м’ясне борошно, макуху, рибні відходи, мелясу, висівки, овес, сою та кукурудзу у випадках, коли вони становлять більше ніж 35 % за поживністю. Останні зго­довують в обмеженій кількості або повністю виводять з раціону за місяць до завершення відгодівлі.

Для отримання бекону відгодованих свиней обробляють у шкурі з використанням таких технологічних процесів, як обшпарювання і обпалювання в спеціальних печах за температури 900 — 1000 °С протягом 30 с. Із бекону виготовляють високоякісні продукти — ко­рейку, грудинку, різні сорти окостів, рулети тощо.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+