Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.4.3. Розмноження бджолиних сімей

Розрізняють природне та штучне розмноження сімей. Природне розмноження (роїння) є небажаним явищем на пасіці, оскільки воно негативно впливає на розвиток і продуктивність сімей, зростають за­трати праці, порушується планове виконання робіт з догляду за бджолами. Для запобігання роїнню необхідно завантажувати бджіл роботою з вирощування розплоду, будівництва стільників, утриму­вати в гніздах молодих маток, затінювати вулики. Під час вильоту рою бджіл обприскують водою і струшують у роївню та переносять у прохолодне місце. Ввечері рій заселяють у вулик, куди заздалегідь ставлять 1 — 2 стільники з розплодом, 3 — 4 рамки з штучною вощи­ною, кілька порожніх і кормових стільників. У сім’ї, яка відроїлася, оглядають гніздо і знищують усі маточники, заливши один з кращих.

З метою збільшення розміру пасіки практикують штучне роз­множення сімей. Для цього використовують сильні сім’ї масою не мен­ше ніж 3 кг (12 і більше вуличок). Розрізняють створення нових сімей за рахунок формування відводків, поділу сімей навпіл. До цих сімей підставляють зрілий маточник чи підсаджують плідну або неплідну матку. Нові сім’ї розміщують поряд з материнськими через глуху діаф­рагму або в новому вулику. Відводки найчастіше формують на чотири рамки. Для цього від материнської сім’ї відбирають 2 — 3 стільники з бджолами і різновіковим розплодом, додають 1 — 2 стільники, один з яких з кормом— медо-перговий. Додатково у вулик струшують бджіл з

1 — 2 рамок. Гніздо обмежують вставними дошками, утеплюють, і ву­лик закривають. Сім’ї формують за такою самою схемою, проте кіль­кість рамок з розплодом збільшують на 2 — 4.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+