Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14.3. Комплектування стада

У звірівничих господарствах провадять вибракування дорослих звірів і заміну їх молодняком. Щорічна заміна дорослих тварин у основному стаді норок становить 40 — 50 %, у лисиць і песців — 20 — 30, нутрій — до 50 %.

Вибракування здійснюють упродовж року. Із маточного стада ви­браковують тварин, які не дали приплоду, мали неблагополучні роди, малоплідних, маломолочних, з низькими материнськими яко­стями. Плідників, у разі використання яких у парувальний період самиці залишилися неплідними або дали низький вихід молодняку, виводять із основного стада. Вибраковують звірів за віком (норок старше від трьох років, нутрій, песців і лисиць — старше від п’яти років), а також тих, що перехворіли на заразні чи незаразні хворо­би, тварин низької вгодованості та тривалого линяння.

Добір молодняку в основне стадо проводять за його розвитком, походженням, конституцією. Відібраний молодняк виділяють в окрему групу, створюють кращі умови годівлі, щоб забезпечити під­готовку до парувального сезону. Відбирають молодняк на плем’я на 30 — 50 % більше від норми. На другому етапі під час бонітування із відібраного молодняку включають до основного стада кращих за розвитком волосяного покриву, забарвлення волосу тощо.

Тварини, від яких залишають молодняк на плем’я, повинні бути багатоплідними, міцної будови тіла, великі за розміром, давати життєздатне потомство і мати високоякісне хутро. Самців на плем’я відбирають у 4 — 5 разів менше, ніж самиць.

Кожній тварині присвоюють ідентифікаційний (татуюванням) номер: парні — самицям, непарні — самцям. До клітки прикріплю­ють трафаретку — окремо для щенят, самців і самиць, на якій вка­зують основні показники характеристики звірів, а для самців — їх використання під час розмноження. На фермі ведуть виробничий журнал, племінні картки, журнал вирощування і бонітування мо­лодняку.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+