Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Підгризаючі совки

З підгризаючих совок на півдні України найбільш розповсюдженні та шкодять такі види: озима Scotia segetum Schiff., білополоса Scotia crassa Hb., оклична Scotia exclamationis L.,іпсилон Scotia ipsilon Hfn., грязно-бура Peridroma saucia Hb., виноградна Euoxa aguilina Schiff.

Озима совка. Пошкоджує озимі зернові, кукурудзу, просо, картоплю, буряки, овочеві, баштанні, соняшник, рицину, а всього біля 150 видів рослин 36 родин.

Метелик в розмаху крил має 34-45мм. Передні крила буро-сірі, і як видно з малюнку, з кільцевидною, нитковидною та клиновидною чорними плямами. Задні крила майже білі. Гусениця землисто-сіра 42-52мм довжиною з жирним блиском. Лялечка 16-20мм, коричнева. Яйце біле напівкулясте з 45-48 реберцями, 0,5-0,6мм в діаметрі (табл. 6).

Зимує гусениця 6-го віку в ґрунті на глибині 10-25см. Гусениці переносять зниження температури до -18°С. Навесні при прогріванні ґрунту до 10°С (середина квітня) гусениці починають підніматись у верхній шар ґрунту, де і заляльковуються. Лялечка розвивається 25-35 днів. Літ метеликів в сутінках та вночі відбувається з початку травня до початку червня (див. фенокалендар). Живляться вони нектаром дикоростучих рослин. Вдень метелики неактивні. Яйця відкладаються з середини травня на полях з рідкою рослинністю на нижню сторону нижніх листків, на сухі рослинні рештки, поверхню ґрунту.

Ембріональний розвиток триває 5-10 днів. Гусениці вдень живуть в нірках, підгризаючи рослини на рівні кореневої шийки. Вночі вони пошкоджують надземні частини рослин. Розвиваються гусениці 24-36 днів, при пониженні температурі дещо довше.

Дорослі гусениці заляльковуються з третьої декади червня в ґрунті на глибині 1-6см. Лялечка розвивається 11-14 днів. В цілому перше покоління завершує розвиток протягом 50-70 днів.

Фенокалендар озимої совки для півдня України


Літ метеликів другого покоління, як видно з фенокалендаря, відбувається з першої-другої декади липня і продовжується до середини вересня. Яйця відкладаються переважно на парах та низькорослих просапних культурах. Гусениці другого покоління пошкоджують буряки, моркву, картоплю, кукурудзу, озимі злаки, від чого совка і одержала назву “озима”. На півдні України озима совка розвивається в двох поколіннях.

Сприятливими умовами для розвитку цього шкідника є наявність великої кількості квітучих рослин в період льоту метеликів і високий рівень виділення нектару, яким вони живляться. І навпаки, відсутністю цвітіння та виділення нектару в цей час, призводить до низької плідності або безплідності самиць.

У озимої совки багато ворогів. Відомо біля 70 видів хижаків та паразитів, що живляться яйцями, гусеницями та лялечками. Із них найбільш значно утримує розмноження спеціалізована совочна форма трихограми (Trichogramma evanescens Westw.). Вона і використовується в біологічній боротьбі з совками та іншими лускокрилими. На гусеницях паразитують декілька видів мух із родини тахін (Larvivoridae), багато видів їздців. Гусениць знищують хижі жужелиці, жаби. Багато гусениць та лялечок гине від грибних, вірусних та бактерійних хвороб.


Таблиця 6. Совки: 1 - совка чорнувата (Euxoa nigricans L.); 2 - совка озима (Agrptis septum Schiff.); 2а - яйце, збоку і зверху (дуже збільшене);

2б - самка яйцеїда - трихограми відкладає своє яйце в яйце совки озимої (збільш.); 2в - гусениця пошкоджує сходи кукурудзи; 2г - потурбована гусениця згорнулася кілечком; 2д - лялечка; 3 - совка пшенична (Euxoa tritici L.); 3а - гусениця пошкоджує озиму пшеницю; 3б - кокон; 4 - совка коренева (Agrotis vestigialis Rott.); 4а - гусениця пошкоджує озиму пшеницю.

Оклична совка. По способу життя і шкодочинності цей вид дуже близький до озимої совки. Чисельність окличної совки в деяких місцях може перевищувати чисельність озимої совки.

Розмах крил метеликів 32 - 45мм. Клиновидна пляма чорна, дещо нагадує лежачий знак оклику без крапки (див. малюнок). Довжина гусениці 33 - 40мм, вона жовто - коричнева, матова. Лялечка має 16 - 17мм.

Совка - іпсилон.

Метелик дещо більший від озимої та окличної совок - 40-50мм в розмаху крил. Передні крила від жовтуватого- до чорно-коричневих. Назовні від нитковидної плями є клиновидний чорний штрих. Гусениця має довжину 45­55мм, землисто - сіра, лялечка 19-25мм.

Зимує совка - іпсилон у фазі гусениці і метелика. Спосіб життя та характер пошкоджень рослин близькі до попередніх підгризаючих совок, проте вона більш вологолюбна, тому чисельність її в південному Степу значно менша.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Проти підгризаючих совок проводяться агротехнічні, біологічні та хімічні способи боротьби:

1. Ретельний догляд за парами та просапними культурами, що призводять до знищення яєць, гусениць перших віків та лялечок.

2. Знищення бур’янів, де переважно відкладаються яйця та спочатку живляться гусениці.

3. На зрошуваних землях використовують зайняті пари з густим травостоєм, які не принаджують метеликів для відкладання яєць.

4. Випуск на просапних культурах яйцеїда-трихограми в період масового відкладання совками яєць в кількості 20 - 50 тис./га по 1-2 рази проти першого та другого поколінь.

5. Перед посівом озимих зернових проводять обстеження ґрунту методом ґрунтових розкопок. При чисельності 2-3 і більше гусениць на 1м2 необхідні хімічні заходи. Зокрема проти комплексу ґрунтових шкідників насіння цукрових буряків обробляють на насіннєвих заводах інсектицидними протруйниками на базі Карбофурана (Адіфур, Карбосан, Фурадан, Хінкур), а також Гаучо і Космосом. Останній препарат використовується також для обробки насіння соняшника і кукурудзи.

6. У період вегетації рослини буряків, кавуна, дині, проти гусениць, підгризаючих совок, обприскують Арріво або Діазиноном.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+