Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Пшеничний трипс

Пшеничний трипс (пшеничний трипс) Haplothrips tritici Kurd належить до родини флеотріпіди Phloothripidae, ряду трипсів, або війкокрилих Thysanoptera.

Дорослий трипс чорного кольору, завдовжки 1,5-2мм (табл. 12). Передні крила посередині звужені. Останній (дев’ятий) черевний сегмент у самок витягнутий у трубку з довгими прозорими щетинками.

Яйце овальне, блідо-рожеве. Личинки кіноварно-червоного кольору. Найбільше пошкоджує пшеницю у степовій зоні. Протягом року дає одне покоління.

Зимують личинки у верхньому шарі ґрунту та у прикореневій частині стерні. Весною при середньодобовій температурі 8° і вище личинки пробуджуються і перетворюються у пронімфу.

Дорослі трипси з’являються у фазі трубкування - на початку колосіння озимих злаків (з кінця квітня-початку травня) і концентруються у піхвах найближчих до колоса листків. Після 5-10 днів живлення соком зелених тканин трипси паруються і протягом наступних 30-35 днів відкладають яйця, розмішуючи їх групами на стрижень колоса, квіткові плівки й колоскові луски; одна самка відкладає 23-28 яєць.

Фенологічний календар пшеничного трипса для південного степу України


Фаза яйця триває 6-12 днів. Личинки, що виплодились, проникають під колоскові луски і висмоктують соки із зерен у фазі молочної стиглості. Якщо пошарпати колосок, то личинок можна знайти у борозенках зерен; зовні вони схожі на маленькі клаптики червоної ниточки.

Внаслідок живлення личинок трипса лусочки знебарвлюються, зменшується вага зерна; ступінь зменшення маси пошкодженого зерна залежить від кількості личинок і коливається від 3 (при наявності 1 личинки на колосок) до 19% і більше (4 личинки на колосок).

Личинкова фаза триває 18-25 днів. До настання воскової стиглості зерна личинки залишають колосся і скупчуються у прикореневих частинах рослин, де й зимують. Масовому розмноженню пшеничного трипса сприяє посушлива жарка погода. Злаковим культурам шкодять також вівсяний та польовий трипси.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Лущення стерні і рання (у першу чергу найбільш заселених трипсом площ) глибока зяблева оранка. Виявлено, що при цьому знищується до 90% трипса. Застосовується також інсектициди Актара 25 WG, Альфагард 100, Базудін 600 ЕW та інші.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+