Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

П’явиця звичайна

П’явиця звичайна, або червоногрудка (пьявица обыкновенная) Lema melanopus L. належить до родини листоїдів Chrysomelidae, ряду твердокрилих Coleoptera.

Жук довжиною 4-4,8мм (табл. 15). Тіло зеленувато-синє з металевим блиском. Передньогруди і ноги жовто-червоні, вусики й кінці ніг чорні. Надкрила вкриті рядами цяток. Яйце вохряно-жовте, циліндричне, довжиною

0, 8-1мм. Личинка з явно означеною головою, трьома парами ніг, блідо-жовта, вкрита бурим слизом. Тіло у черепицевій частині розширено. Личинка зовні має деяку схожість з п’явкою, що зумовило українську назву „п’явиця”. Лялечка вільна, блідо-жовта.

П’явиця широко розповсюджена. Масове розмноження спостерігається спалахами. Жуки і личинки пошкоджують пшеницю, особливо тверду яру, ячмінь, овес.

Протягом року розвивається одне покоління (див. фенологічний календар). Зимують жуки у ґрунті на глибині 3-5см на полях злакових культур. В кінці квітня - на початку травня вони з’являються на посівах злаків і у фазі виходу в трубку і колосіння вигризають в листках довгасті дірки.

Після додаткового живлення жуки паруються і запліднені самки відкладають на листки злаків яйця, розмішуючи їх ланцюжком по 3-5 штук вряд біля головної жилки або по одному. Період відкладення яєць розтягнуто більше як на місяць, протягом якого самка кладе від 129 до 300 яєць.

Ембріональний розвиток триває 13-14 днів. Відроджена личинка блідо- жовта, а пізніше вкривається зеленувато-бурим слизом, який захищає її від ворогів та несприятливих метеорологічних умов - високих температур, сухого повітря. Личинки також живляться листям злаків, але на відміну від жуків вони обгризають лише епідерміс і м’якуш у вигляді подовжніх смуг (скелетування), внаслідок чого листки з часом в’януть і засихають, рослини пригнічуються і відстають у рості. Урожай зерна і соломи зменшується. Особливо небезпечна у посушливі роки. Розвиток личинок триває біля двох тижнів, після чого вони втрачають слизовий покрив, зариваються в ґрунт і на глибині 2-3см заляльковуються у кубишкоподібному коконі. Через два тижні відроджуються жуки, які залишаються у коконах до весни слідуючого року.

Таблиця 15. П’явиця: 1 - жук, 2 - яйця на листку, 3 - личинка, 4 - лялечка в коконі, 5 - кущ злака, пошкоджений жуками і личинками.



Фенологічний календар п’явиці звичайної


З а х о д и б о р о т ь б и.

При масовому з’явленні жуків у період кущіння (40-50 особин на 1 кв. м.) або личинок у період колосіння (3 особини на 1м2 при пошкодженні 10% листової поверхні ячменю та вівсу, або 15% озимої пшениці) поле доцільно обробити Акцентом, Альметрином, Децисом, Карате, Ф’юрі чи іншими дозволеними інсектицидами.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+