Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Хлібний звичайний пильщик

Хлібний звичайний пильщик (хлебный пилильщик) Cephus pygmaeus L. Належить до родини стеблових пильщиків Cephidae ряду перетинчастокрилих Hymenoptera.

Доросла комаха (табл. 16) зі струнким довгастим блискуче-чорним тілом довжиною 5-10 мм. На черевці 4, 6, а часто 9 сигментів облямовані жовтими смугами. У самців жовтих облямівок більше ніж у самок. Вусики довгі, потовщені до вершини.

Яйця молочно-білі, видовжено-овальної форми, злегка дугоподібно зігнуті. Личинки - червоподібні, жовтувато-білі, безногі, довжиною 12-14мм; голова буровато-жовта. М’який над анальний відросток має 6-9 шипиків, розміщених в один ряд.

В Україні зустрічаються повсюди, але найбільш чисельні у Степовій зоні і в Криму. Пошкоджує пшеницю (переважно) й інші злакові культури: жито, ячмінь, овес, злакові трави.

Протягом року розвивається одна генерація (див. фенокалендар). Зимують личинки останнього покоління в стерні у напівпрозорому водонепроникному коконі. Заляльковуються з кінця квітня - травні.

У степовій зоні початок льоту дорослих комах відбувається в травні і триває протягом 10-20 днів. Дорослі пильщики живуть 15-25 днів.

Після 3-5 днів додаткового живлення нектаром та пилком квітів на різноманітних рослинах пильщики спарюються, і самка з допомогою пильчастого яйцеклада робить в стеблі під колосом надріз, у який відкладаються одне яйце, а всього 35-50 яєць.

Фенологічний календар хлібного звичайного пильщика


Відроджена через 5-10 днів личинка живиться усередині стебла, пересуваючись до низу. Внаслідок пошкодження колос біліє стає ламким. Перед збиранням урожаю вище місця зимівлі (біля основи стебла) личинки вигризають на внутрішній стінці кільцеподібну борозенку, і такі „підпиляні” стебла надламуються, нахиляються або падають, що збільшує втрати зерна. Кількість пошкоджених стебел досягає 50%, а вага зерна зменшується до 23%.

Крім звичайного хлібного пильщика хлібним злакам шкодить хлібний чорний. Він без жовтих поперечних смужок на черевці, а вздовж його боків має руді плями („лампаси”). З’являється чорний пильщик на 10-20 днів пізніше хлібного, починаючи з зацвітання люцерни. Пристосований більш до ярих злаків.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Найбільше значення мають лущення стерні після збирання заселених пильщиками площ і глибока зяблева оранка, від чого гине більше 60% зимуючих личинок і ускладнюється виліт дорослих комах навесні.

2. Ранні строки сівби ярих і раннє збирання хлібних злаків зменшує пошкодженність рослин і шкідливість пильщиків.

3. Під час колосіння, якщо нараховується більше 4 пильщиків на 1 кв. м (здебільшого це пов’язано з впровадженням безполицевих обробок і залишення стерні на поверхні ґрунту), перед масовим відкладенням яєць необхідно провести хімічну обробку.

У зв’язку з тим, що раніше чисельність хлібних пильщиків утримували нижче рівня ЕПШ лише завдяки агротехнічним заходам, у переліках пестицидів, дозволених до використання в Україні досі відсутні інсектициди для боротьби з ними. Виняток становить ячмінь, на якому проти пильщиків рекомендовано застосувати Карате 050 Б8


Таблиця 16. Звичайний стебловий хлібний пильщик: 1 - дорослий, 2 - яйця, 3 - личинка, 4 - лялечка, 5 - лялечка в стерні, 6 - колос пошкодженого стебла, 7 - личинка, пошкоджуюча стебло.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+