Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.5.1. Породи курей

Яєчні породи курей (леггорн, російська біла та ін.) мають порів­няно невелику живу масу, але несучість курок 200 — 290 яєць за рік.

В Україні поширені м’ясо-яєчні породи курей: полтавська гли­няста, кроси Борки-колор, Борки-117, Слобідський-3 та ін. Жива маса у 52 тижні курей становить 2,0 — 2,2 кг, півнів 3,0 — 3,2 кг. Не­сучість 210 — 285 яєць за рік. Маса яєць 60 — 62 г. Кури спокійні, добре пристосовуються до вирощування й утримання як на підло­зі, так і в клітках різного типу. М’ясо курей ніжніше і соковитіше, ніж у яєчних курей.

В Україні приділяється значна увага розвитку птахівництва, виробництву м’яса птиці і, зокрема, м’яса бройлерів. Провідними виробниками бройлерів у світі є фірми КОББ та АРБОР-АИКРЕС. Для виведення високопродуктивних м’ясних порід та кросів і ви­рощування гібридної птиці в Україні створено спеціалізовані, племінні господарства (Гаврилівський птахокомплекс та ін.).

Бройлерне виробництво ґрунтується на використанні гібридної птиці, яку одержують від схрещування спеціалізованих ліній ку­рей двох порід — корніш і плімутрок.

Біологічні особливості росту і розвитку молодняку птиці м’ясних порід дають змогу отримувати м’ясо високої якості за мі­німальних затрат праці, кормів та інших матеріальних засобів.

Промислове поголів’я корей подано переважно спеціалізова­ними кросами. При виробництві курчат-бройлерів в Україні най­поширенішими є такі високопродуктивні кроси: «Бройлер-6», «Гіб- ро», К0ББ-500, «Зміна», «Бройлер-компакт-8» та ін.

Чотирилінійний крос «Бройлер-6» добре пристосовується до умов промислової технології, має великий генетичний потенціал відтворних і м’ясних властивостей вихідних ліній та батьківських форм. Чоловіча форма курей цього кросу характеризується висо­кою швидкістю росту молодняку, а материнська — добрими від­творними властивостями. Гібриди в 7-тижневому віці мають живу масу понад 1,6 кг.

Крос «Гібро» завезено із Нідерландів у 1982 р. Птиця цього кросу за швидкістю росту, м’ясними формами і конверсією корму переважає птицю кросу «Бройлер-6». Середня жива маса одного бройлера в 7-тижневому віці становить 1,84 кг.

Крос КОББ-500 завезено з Англії. Птиця цього кросу має під­вищену генетичну опірність хворобам. Курчата за 42 — 43 дні до­сягають живої маси 2,1 — 2,2 кг при витратах корму до 2 кг на 1 кг м’яса птиці.

Чотирилінійний крос «Зміна» створено в результаті багато­річної роботи на основі генофонду кросів «Бройлер-6» і «Гібро». Особливість кросу — висока швидкість росту бройлерів (понад 40 г за добу) і конверсія корму на 1 кг приросту (2,2 кг). На заключно­му етапі вирощування (з 5-го по 7-й тиждень) бройлери кросу «Зміна» мають добовий приріст живої маси до 70 г. Птиця кросу «Зміна» добре поєднує високі відтворні і м’ясні властивості.

Крос «Бройлер-компакт-8» має високий генетичний потенці­ал. Він відрізняється від кросу «Бройлер-6» материнською формою.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+