Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.5. Оброблення шерстних субпродуктів

Оброблення шерстних субпродуктів полягає у промиванні, об­шпарюванні, відокремленні волосу, обпалюванні, очищенні від нагару і промиванні. При обробленні путових суглобів і свинячих ніжок після обшпарювання відокремлюють роговий башмак.

Волос і щетина відокремлюються у центрифугах у результаті тертя субпродуктів між собою і об поверхню робочих елементів об­ладнання. Під час обшпарювання в центрифугах під дією гарячої води розм’якшується волосяна сумка, прогрівається роговий баш­мак, розм’якшуються шари, що зв’язують його з дермою, і зменшу­ється міцність епідермісу. Температура води, що подається у центрифугу, значно впливає на ступінь очищення субпродуктів, тому її підтримують на рівні 67 — 68 °С для яловичих, 65 — 68 °С для свинячих і 65 — 67 °С для баранячих голів. За вищої темпера­тури сили зчеплення збільшуються і при цьому волос висмикується з утрудненням або ламається, а його корінь залишається у дермі.

Вуха і губи рекомендується обробляти разом із кістковими шер­стними субпродуктами. Оскільки зволожені субпродукти при об­палюванні вкриваються кіптявою, що важко видаляється, перед обпалюванням їх рекомендується підсушувати. Субпродукти за­вантажують у піч. При обертанні нахиленого барабана субпродук­ти переміщуються через суцільну частину, де підсушуються за тем­ператури 300 - 450 °С. Потім через перфоровану частину барабана їх подають у зону, де полум’я контактує безпосередньо із субпро­дуктами і за температури 800 — 850 °С залишки волосу і епідерміс обгоряють. Обпалювання путових суглобів і губ, свинячих ніг, вух і хвостів триває 2 — 3 хв, баранячих голів 1,5 — 2,0 хв.

Очищення від обгорілого волосу і епідермісу проводять холод­ною водою у центрифугах за таким режимом: тривалість оброб­лення 2 — 3 хв, частота обертання диска 120 хв-1.

Оброблені субпродукти укладають окремо по видах і наймену­ваннях у перфоровані ємкості і після стікання води (20 — 30 хв) направляють у холодильник.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+